Društvo

Servis automobila: Zašto treba ići redovno, šta se najčešće mijenja

banner

Potrošni dijelovi se provjeravaju i rigorozno testiraju nakon proizvodnje. Ali, koliko god bili dobro ispitani, oni prilikom korištenja auta mogu trpjeti različite pritiske i opterećenja. Koji se dijelovi obično mijenjaju na servisu i zašto?

Nakon što se osmisli novi model automobila, a prije nego što buduće vozilo stigne do fabričke proizvodne linije, na scenu stupaju različiti inženjeri koji rade na šasiji, komponentama motora, estetici… Oni podvrgavaju svaki pojedinačni dio rigoroznim testovima, a prije nego što se izvrši njihova ugradnja.

Ipak, koliko god bili dobro ispitani, dijelovi tokom upotrebe trpe velike pritiske i u načelu imaju ograničen vijek trajanja. Iz tog razloga, nužno je obavljati periodične servise automobila, a to podrazumijeva zamjenu određenih potrošnih dijelova, tekućina i ulja. Na što treba obratiti pažnju?

Filter zraka

Svrha ovog filtera je da zrak, koji se miješa s gorivom kako bi se stvorila smjesa za unutarnje sagorijevanje, pročisti od nepoželjnih čestica i spriječi njihov ulazak u motor. Kako različita strana tijela završavaju na rešetkama ovog filtera, tokom vremena filter će se zaprljati, a zatim i začepiti. Vožnja s filterom koji je u ovakvom stanju stvara rizik od smanjenja protoka zraka prema motoru, što remeti odnos mješavine zraka i goriva u komori za sagorijevanje i odražava se na ukupne performanse automobila, a dovodi i do trošenja motora i njegove kontaminacije.

Stoga, kako bi se neželjeni efekti na vrijeme izbjegli, preporučljivo je provjeriti stanje filtera zraka, odnosno izgled ravne ploče od papira ili pjene koja je smještena u kutiji, na početku usisne grane koja vodi do motora.

Filter kabine

Peludni ili filter kabine ima ulogu filtrirati zrak koji dospijeva u kabinski prostor vozila. Najčešće je smješten ispod komandne ploče ili iza odjeljka za odlaganje stvari, a u rijetkim slučajevima i ispod haube. Kako mu se funkcija sastoji u tome da zaustavlja nečistoće koje bi inače dospjele u kabinu i da vožnju učini ugodnom, osobito kod putnika koji pate od alergija i respiratornih problema, jasno je da će tijekom vremena i ovaj filter postati zaprljan ili začepljen i da zahtijeva zamjenu.

Filteri motora i motorno ulje

Bez adekvatnog ulja koje apsorbira toplinu i podmazuje motor, ovaj najvitalniji dio svakog vozila prerano će se istrošiti i može prestati s radom. Ovisno o proizvođaču i modelu vozila, razlikuju se i servisni intervali za zamjenu ulja i filtera, ali uobičajeno se kreću u rasponu od 10.000 do 20.000 km.

Ako primijetite da je ulje potamnjelo, znajte da će to uskoro dovesti do začepljenja i samog filtera motora, što može rezultirati lošim hlađenjem i podmazivanjem motora.

Kako biste preduhitrili neželjene posljedice, poštujte preporučene servisne intervale. Imajte na umu da što je vozilo starije i s više prijeđenih kilometara, taj interval postaje sve kraći.

Filter ulja

U pitanju je obično papirnati uložak koji služi sprečavanju većih komada prljavštine ili hrđe ući u sistem za cirkulaciju goriva. Filter je smješten duž cijevi za dovod goriva, a to može biti ili ispod haube, u zoni oko motora ili pored rezervoara za gorivo, a u nekim slučajevima i u samom rezervoaru. Ako je pozicija filtera u samom rezervoaru, njegova zamjena će biti zahtjevniji posao za mehaničara jer, da bi došao do filtera, najčešće prethodno mora pomaknuti zadnja sjedala kako bi olakšao pristup.

Preporučeni interval zamjene najčešće je svakih godinu dana, a ako se ovaj filter zapostavi i ne promijeni na vrijeme, može izazvati smanjeni protok goriva i pad performansi vozila.

Antifriz i ulje za kočnice

Snaga koju motor proizvodi ujedno dovodi do njegovog zagrijavanja, a kako se tokom tog procesa motor ne bi i pregrijao, nužno je hlađenje. U tu svrhu postoji sistem koji koristi zrak za hlađenje vode, odnosno antifriza bez kojeg bi se motor ubrzano istrošio i prestao raditi. Tehnologija savremenih automobila koristi mješavinu vode i antifriza, što motoru pruža veću otpornost na visoke temperature, a ima i antikorozivno svojstvo.

Kočnice funkcioniraju kao hidraulični sistem cijevi i cilindara ispunjenih kočionom tekućinom. Ako kočiona tekućina sadrži sedimente, djelovat će mutno ili bezbojno i onda je vrijeme za njenu zamjenu. Ako se ne zamijene u propisanom intervalu, kočnice će postati klimave i podložne koroziji.

Zupčasti remen ili lanac

Svrha bilo kojeg od ova dva pogonska mehanizma je uskladiti okretanje radilice s radom bregaste osovine.

Lanac je za razliku od zupčastog remena daleko izdržljiviji i posljednjih godina se iznova masovno upotrebljava u industriji automobila, nakon što je desetljećima među proizvođačima dominirao zupčasti remen.

Kako je svaki motor različit, i servisni interval za zamjenu ovog dijela također se razlikuje. Za zupčasti remen najčešći interval zamjene kreće se u rasponu od 40.000 do 150.000 km, a za lanac i preko 200.000 km.

S obzirom na sklonost ovih dijelova prema istezanju, stanjivanju, čak i pucanju, najsigurnije ih je zamijeniti na vrijeme kako biste izbjegli ozbiljna oštećenja motora koja mogu uslijediti.

Svjećice i grijači

Kako motor s unutarnjim sagorijevanjem zahtijeva sagorijevanje goriva kako bi radio, nužno je stvoriti iskru da bi se ubrizgala smjesa zraka i goriva u komoru.

Tu ulogu kod benzinskih motora obavlja svjećica, dok kod dizela grijači pomažu pokretanje motora pri niskim temperaturama.

Svjećice se razlikuju po obliku i veličini i obično postoji po jedna svjećica koja odgovara jednom cilindru automobila, iako postoje i oni s više svjećica po cilindru. Kako svaka svjećica ima očekivani rok trajanja, ako se ne zamijeni na vrijeme, može izazvati probleme s pokretanjem automobila, navodi Auto Guru.

S druge strane, dizel motori vrše sagorijevanje uz pomoć kompresije samog motora, te im svjećica nije potrebna.  Ipak, grijači motora automatski se uključuju kada je nužno dostići željenu temperaturu kako bi se obavilo sagorijevanje.

PK remen

Ovaj dio smješten je s bočne strane motora i može biti pojedinačni ili višestruki remen. On pokreće klima kompresor, servo pumpu, alternator, a najčešće i vodenu pumpu. Postoje dvije vrste ovog remena: onaj koji prati oblik slova V i onaj koji se uvija. Bilo koji tip remena da je u pitanju, na površini sadrži nabore koji omogućavaju da nesmetano klizi preko remenica, a da pritom ne spadne s njih. Za ispravno funkcioniranje PK remena posebno je važna njegova zategnutost koja se regulira uz pomoć zatezača remena.

Stoga, ako u vožnji čujete čudne zvukove cviljenja iz prostora ispod haube, najvjerojatnije je to posljedica istegnutog ili oštećenog PK remena koji zahtijeva zamjenu.

Related posts

Danas sa Crnog vrha starta “Marš mira 2020”

BHD Info Desk Administrator

RS: Kompanija Balkan Global vratila sav novac za mobilnu bolnicu

Urednik BiH Info Desk

Nakon višesatnog saslušanja SIPA Novalića, Solaka i Hodžića danas predaje Tužilaštvu

Editor

Leave a Comment