Moj stav

Demografi:U RS “nestalo” više od 400.000 stanovnika

banner

Razmjere prilično sumorne slike demografskih kretanja u Republici Srpskoj potvrdilo je i najnovije istraživanje demografa Steve Pašalića, zajedno sa Radom Mandić, profesorom Univerziteta Istočno Sarajevo. Istraživanjem je obuhvaćen period od 1991. do 2018. godine.
U tih 27 godina u Republici Srpskoj rođeno je 312.540 beba, a umro je 368.381 njen stanovnik. S tim podacima istraživači su povezali i negativni migracioni saldo (migracijom su izgubljena 353.863 stanovnika) i došli do zaključka da je Republika Srpska u pomenutom periodu imala ukupnu depopulaciju, to jest smanjenje broja stanovnika, za 409.704 osobe, tako da u njoj trenutno žive 1.145.683 osobe.
Pašalić za “Politiku” navodi da je opšta stopa nataliteta u Republici Srpskoj u konstantnom padu još od završetka ratnih sukoba u BiH, te da se od 2011. godine primjetno smanjivao broj novorođenih, a povećavao broj umrlih.
U posljednjih pet godina, prema njegovim riječima, u prosjeku je svake godine u RS-u rođeno 9.500 beba, što je mnogo manje u poređenju sa prvim poratnim godinama, kada je godišnje na svijet dolazilo i do 15.000 novorođenčadi. U istom tom periodu godišnje je u prosjeku umiralo 14.500 osoba.Stopa fertiliteta je veoma niska, a uzrokom smatramo planiranje porodice, sve rašireniji samački život, postratne traume, raseljavanje i procese izbjeglištva, ali i socioekonomsku situaciju, psihološke i druge faktore – kaže Pašalić i dodaje da Republika Srpska generalno spada u niskonatalitetna područja.
U Kupresu 2018. nije rođena nijedna beba
Od ukupno 63 lokalne zajednice u RS-u, pozitivan prirodni priraštaj imaju samo Banjaluka i Istočno Novo Sarajevo. U 2018. godini u Banjaluci je rođeno 2.018 beba, a u Kupresu nijedna, dok je u Istočnom Drvaru i Istočnom Mostaru na svijet došla po jedna beba.
Pozivajući se na rezultate istraživanja, Pašalić napominje da Republika Srpska generalno ima “slabe demografske resurse” (izrazito povoljne ima samo Banjaluka), te da, prema indeksu starenja, spada u stadijum duboke demografske starosti (više od 200.000 njenih građana su šezdesetogodišnjaci, dok petnaestogodišnjaka ima 164.000).

Izraženo starenje populacije ima trajne implikacije, ne samo u okviru demografije nego i ekonomskog i svakog drugog razvoja, jer starija populacija naprosto ne može nositi teret produktivnosti kao što to može mlađa populacija – kaže Pašalić i spominje, između ostalog, i unaprjeđenje obrazovanja kao jedan od značajnijih faktora koji bi doprinijeli promeni trenutne demografske slike u RS-u.

BHDINFODESK

Related posts

IZJEDNAČAVANJE KRIVICE U PROCESU POMIRENJA BH NARODA

Rusija: Približavanje BiH i NATO-a je neprijateljski korak

BHD Info Desk Administrator

ČEKAJ MAGARČE DOK TRAVA NARASTE

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment