BiH dijaspora Najčitanije

“KLUB 100-PLUS” pokrenuo peticiju: Kojom traži od Valentina Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH

“KLUB 100-PLUS” je proteklog vikenda pokrenuo peticiju u kojoj od Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka traži da po hitnom postupku a najkasnije do 11. jula 2020. nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini. Ovu peticiju je za samo dva dana potpisalo preko 3.300 potpisnika.

Saopštenja za medije “KLUB 100-PLUS” prenosimo u cjelosti:

U skladu s evropskim standardima “KLUB 100-PLUS” pokreće ovu peticiju u kojoj od Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka traži da po hitnom postupku a najkasnije do 11. jula 2020. nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

Bosni i Hercegovini je odavno potreban zakon o zabrani negiranja genocida, i nažalost sve do danas, nakon skoro 25 godina od genocida u Srebrenici, vlasti u Bosni i Hercegovini to evidentno nisu u stanju učiniti. Donošenje zakona o zabrani negiranja genocida je obaveza Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Međutim, zbog specifičnih političkih odnosa i nedostatka političke volje to je za sada teško očekivati. Uz to, negiranje genocida je osnova za narušavanje sigurnosti i političke situacije u zemlji.

Zbog svega navedenog, putem ove peticije”KLUB 100-PLUS” obraća se Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu, njegovoj Ekselenciji, gospodinu Valentinu Inzku, sa zahtjevom da, u okviru svojih ovlasti oktroira-nametne, zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

“KLUB 100-PLUS” za sada čine 123 građana i prijatelja Bosne i Hercegovine iz 26 zemalja, čiji je cilj da “KLUB 100-PLUS” preraste u “KLUB 100.000”- potpisnika ove peticije.

Uz našu duboku zahvalnost, molimo sve one koji žele podržati ovu peticiju da to učine na linku ispod:

http://chng.it/PFHRM2s294

Pripremio: BHDINFODESK

Related posts

Sarajevo: Bh. umjetnik Saidin Salkić dobio trajnu izložbu u Konzulatu Australije

BHD Info Desk Administrator

Narednog mjeseca povratak nekih linija na Aerodromu Sarajevo

BHD Info Desk Administrator

VELIKA FACA NA OTOKU: Ko je Samir Cerić, Bosanac kojeg je čuveni Times Magazine uvrstio među najmoćnije ljude u svijetu mode i umjetnosti?!

2 comments

Rusmina Begovic 10/02/2020 at 15:43

Negatori genocida bi bez problema pocinili novi, na zalost normalnih ljudi, zato im treba zakonom zabraniti negiranje genocida

Reply
Rusmina Begovic 10/02/2020 at 15:45

Negatori genocida bi bez problema pocinili novi, na zalost normalnih ljudi, zato im treba zakonom zabraniti negiranje genocida

Reply

Leave a Comment