BiH dijaspora

Manifestacija u Boråsu: 25 godina nakon genocida

U Boråsu je upriličena manifestacija sjećanja na genocid u Srebrenici, tragediju koja se dogodila prije 25 godina.

”Mi želimo da ljudi shvate da se to ne smije ponoviti, kaže Fatima Veladžić, za SVT Nyheter Väst.

U julu 1995. u bosanskom gradu Srebrenici je ubijeno i bačeno u masovne grobnice preko 8000 muškaraca i dječaka. To se desilo iako je grad bio zaštićen od UN-a, koji je uspostavio zaštitnu zonu oko grada i obećao da će braniti sve napade na taj grad. Tako to nije bilo, zato što je Vojska Republike Srpske započela svoje napade na UN-ovu zaštićenu zonu. Istina je da je 1995. Srebrenica okupirana i da se tragedija desila.

Napad od prijatelja

“Ja sam iz Bosne, jedno veče smo napadnuti od strane naoružanih muškaraca te smo morali bježati iz kuće. To su bili naši “prijatelji” što su nam načinili zlo. Zbog toga nam je jako teško da imamo povjerenje u ljude”, kaže Fatima Veladžić, potpredsjednica bh. Švedskog Saveza žena u Švedskoj.

Preko 200 osoba, mnogi povezani sa ratom u Bosni, sastali su se u parkhallen u Boråsu. Učinili su to da bi podijelili svoje doživljaje u ratu u devedesetih godina kada su bili prisiljeni da bježe da bi spasili svoj život. Genocid u Srebrenici se smatra najstrašnijim u Evropi od Drugog svjetskog rata.

“Ovaj dan nam je jako važan da bi naše rane počele zacjeljivati. Želimo ispričati svojim prijateljima u Švedskoj, a i cijelom svijetu da je u Srebrenici počinjen genocid, u trenutku kada to određeni pojedinci poriču. Mislim na Petera Hankea koji je dobio Nobelovu nagradu. Lupetanje! Mi znamo i mi čitamo i informisani smo o svemu što se dešava u svijetu”, kaže Fatima Veladžić.

Austrijski pisac Peter Handke ranije je izjavio da on ne priznaje genocid.

“Kada je u pitanju Srebrenica smatram da je to bio najgori zloćin protiv čovječanstva koji je počinjen u Evropi poslije Drugog svjetskog rata”, napisao je Hanke u e-mailu na adresu Kulturnyheterna.

BHRF

Video: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/manifestation-i-boras-25-ar-efter-folkmordet?fbclid=IwAR1vTMuFz6qxvLzS2ICxJfxMKZC-bPuiIwpWkLTul2IqNP00y1y_5cSfrZk

Related posts

Plate bh. ambasadora od 5.098 KM do 7.375 KM

Urednik BiH Info Desk

Švedska: Osvrt na dan genocida u Srebrenici

Urednik BiH Info Desk

Norveška slavi Dan nezavinosti BiH: Imamo obavezu čuvati našu domovinu, voljeti je, poštovati i boriti se za nju

Editor

Leave a Comment