Društvo

Dodik okuplja 140 nosilaca dužnosti u institucijama BiH, među njima i Milan Tegeltija

Danas će u Istočnom Sarajevu biti održan sastanak nosilaca dužnosti u institucijama BiH iz reda srpskog naroda iz RS-a sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH i predsjednikom SNSD-a kako bi ih upoznao sa odlukama NSRS. Potvrdio je to Dodik na jučerašnjoj press konferenciji. 

Kazao je da se na sastanku očekuje oko 140 ljudi. Svoj dolazak za Al Jazeeru je potvrdio i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija iako je njegova ranija izjava da će poštovati odluke RS-a što znači i blokirati rad VSTV-a naišla na osude u pravosudnoj zajednici. Tegeltija je na ovaj način krovnu pravosudnu instituciju sveo do najniže moguće mjere uvlačeći je u kontekst političkih obračuna i stavljajući je na raspolaganje Miloradu Dodiku. 

Dodik je pojasnio da će na današnjem sastanku biti razmotreni način djelovanja nosilaca dužnosti, odnosno da ne učestvuju u donošenju odluka, ali da uzimaju učešće u radu tamo gdje su zaposleni. 

SNSD će zajedno sa Srpskim i Klubom HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine uputiti u parlamentarnu proceduru prijedlog Zakona o Ustavnom sudu, koji podrazumijeva prestanak mandata stranih i izbor domaćih sudija u Ustavnom sudu. Prema tom prijedlogu Predsjedništvo bi biralo trojicu domaćih sudija, a Parlamentarna skupština bi ih potvrđivala. Izbor šest preostalih ostao bi kao i do sada, kazao je Dodik. 

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da se struktura Ustavnog suda ne može mijenjati zakonom jer je Ustavni sud BiH formiran na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. 

“Nije moguć nikakav zakon kojim bi se uredilo djelovanje Ustavnog suda i struktura“, kazao je Džaferović dodavši da Ustavni sud BiH vrlo teško može funkcionisati bez stranih sudija. 

Patria

Related posts

Na današnji dan prije 17 godina umro je Alija Izetbegović: Specijalno izdanje STAVA

BHD Info Desk Administrator

Važnost pravilne ishrane u ramazanu pod okolnostima izolacije je još izraženija

Urednik BiH Info Desk

Porodice osam žrtava dale saglasnost za ukop 11. jula u Potočarima

Editor

Leave a Comment