BiH dijaspora

Hanau: Sutra dženaza Hamzi Kurtoviću, mladiću ubijenom u terorističkom napadu

banner

Sutra će se u njemačkom gradu Hanau obaviti dženaza Hamzi Kurtoviću, dvadesetrogodišnjem državljanu BiH koji je prije sedam dana ubijen u terorističkom napadu koji je izveo desničar Tobias Rathjen. U napadu je stradalo devet osoba, među kojima su bili Turci, Kurdi, Afganistanac i Bosanac. Napadač je poslije masakra koji je počinio u dva šiša bara pobjegao kući, gdje je ubio majku pa sebe.Dosad smo obavili sedam dženaza i sprovoda i ostale su još dvije, našeg Hamze Kurtovića i Afganistanca Saida Hashemija.
Roditelji su se dogovori da dženaza bude zajedno jer su se njih dvojica dugo poznavala, zajedno su išli u vrtić i školu i zajedno su otišli na bolji svijet, kazao je za Oslobođenje Ajdin Talić, predsjednik Vijeća stranaca u gradskom parlamentu Hanaua.
Talić kaže da je planirano da svaka zajednica klanja džuma-namaz u svojoj džamiji, a da će se dženaze obaviti na centralnom trgu Marktplatzu. Klanjaće se dvije dženaze jedna nakon druge i predvodit će ih imam iz bosanskog i imam iz afganistanskog džemata. Prisutnima koji dođu na posljednji ispračaj dvojici mladiće obratiće se gradonačelnik i imam iz turskog džemata, što je sve dogovoreno s roditeljima.

Nakon toga će tijela u sporoj vožnji kroz centralni dio grada biti prevezena na mezarluke. Tamo će se ukopati pored ostalih ubijenih momaka. Nakon toga će „goste“ prevesti autobusima do dvorane gdje će se proučiti sura Jasin, navodi Talić, inače daljni rođak ubijenog Kurtovića.
Talić nije mogo skriti ogorčenost bh. zajednice na institucije BiH iz kojih su tek sedam dana nakon terorističkog napada stigli pozivi porodici ubijenog. Samo je konzul BiH u Frankfurtu Almir Hasanović pozvao porodicu i Talića nakon masakra u Hanauu.

Za razliku od naših političara, kojima država ne izlazi iz usta, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan “osobno, preko videopoziva, razgovarao s porodicama kurdskog i turskog porijekla. Čak je razgovarao sa ranjenim i ozlijeđenima”, podcrtava Talić. Turske vlasti su uručile zahvalnicu Vijeću stranaca i predsjedniku Taliću za sve što su učinili nakon terorističkog napada.
Kurtović je imao državljanstvo BiH iako je bio treća generacija svoje porodice u Njemačkoj. Njegov djed je u Hanau došao iz Gomjenice kod Prijedora, a otac Armin ima njemačko državljanstvo.

Prvog marta će u gradu biti održan centralni skup podrške zajednicama koje je pogodio teroristički napad, a učešće su, među ostalima, najavili predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier i kancelarka Angela Merkel.

Piše: H.D./MojaBiH

Related posts

Otvoreni poziv da se 9. januar obilježi kao Dan početka genocidne agresije na BiH

Urednik BiH Info Desk

IGK: Velika akcija bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi

Urednik BiH Info Desk

Bosanac koji je sa samo 18 godina osnovao firmu i napravio pravo poslovno carstvo u SAD-u

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment