BiH dijaspora

Skoplje: Za Dan nezavisnosti BiH upriličena izložba umjetnika iz šest zemalja

banner

Dan nezavisnosti BiH obilježava se i u glavnom gradu Sjeverne Makedonije, gdje je sinoć otvorena 7. Međunarodna Balkanska izložba na kojoj su svoja djela izložili umjetnici iz BiH, Grčke, Turske,  Crne Gore, Srbije i zemlje domaćina.

Bosnu i Hercegovinu predstavlja slikarka Mirsada Baljić koja za Fenu kaže kako joj je posebno drago što učestvuje na skopskoj izložbi  u povodu Dana nezavisnosti BiH, te kako na ovaj način, umjetnici svojim djelima i kolektivnom izložbom, povezuje ljude, balkanske prostore, države…

-Naziv izložbe ‘Most’ govori o njenom konceptu, poruci umjetnika, promoviranju povezivanja različitosti i jačanja suživota, susjedstva, bez obzira na granice – kaže Baljić.

Organizator izložbe je Bošnjačko nacionalno vijeće Sjeverne Makedonije ‘Most’, a postavljena je u Kulturno-informativnom centru u Skoplju. Izlažu Mirsada Baljić, Miloš Milosavljević, Nedžati Sejdi Farahoglu, Lindita Bekiri, Ljutfi Kaplanoglu, Nora Lefta, Tanja Medarova i Selver Kardović.

Izložbu je otvorio predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sjeverne Makedonije ‘Most’ prof. Dževad Hot, akademik  dr. prof. Fehim Husković i umjetnica Tanja Medarova.

Organizatori planiraju da nakon Skoplja izložba bude upriličena i u drugim gradovima Sjeverne Makedonije.

Fena

Related posts

Cazinjanka Jasna Dolić njeguje sevdah u Australiji

Editor

Dževada Keranović producentica, urednica i voditeljica na televiziji u St. Louis: Domovina je na prvom mjestu

Melbourne: Koncert ljubavi – hor Sevdalinka u čast rahmetli Amiru Bukiću

Copo Sejo

Leave a Comment