BiH dijaspora

Umag: Svečano obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U subotu 29. 02.2020. godine, u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Bujštine i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Umaga, svečano je obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Nacionalna zajednica Bošnjaka Bujštine (Umag) i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Umaga su dvije organizacije koje provode aktivnosti na očuvanju nacionalnog identiteta Bošnjaka na području Grada Umaga i Istre, i to njegovanjem jezika, kulture, historije, književnosti i običaja.

Svečanosti obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Umagu koja je upriličena u kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta A. Babić prisustvovao je Kemo Sarač, pomoćnik ministra u Sektoru za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine koji se obratio prisutnima u ime Ministarstva i iskoristio priliku da se zahvali gradonačelniku grada Umaga gospodinu Viliju Bassanesu  na podršci koju pruža iseljeništvu iz Bosne i Hercegovine, u konkretnom slučaju bošnjačkoj nacionalnoj manjini.

Nakon održane svečanosti i programa, gosp. Sarač je uručio bošnjačkim zajednicama zahvalnice u ime Ministarstva, kao zajednicama manjina.

Također, u okviru ove posjete gosp. Sarač je održao sastanak sa gospođom Mersadom Borić, vijećnicom u gradskom vijeću Grada Umaga ispred bošnjačke nacionalne manjine i gradonačelnikom Grada Umaga, gospodinom Viliom Bassanesom, na kojem se razgovaralo o aktivnostima zajednice Bošnjaka Grada Umaga, kao i aktivnostima koje gradonačelnik Umaga provodi kako bi podržao manjine, odnosno Bošnjake u Umagu.

Source:mhrr.gov.ba

Related posts

Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji: Zajednički Iftari u Veroni i Piacenzi

Urednik BiH Info Desk

Švedska: ”Behar” Skövde je spašen, komuna im kupuje novi objekat

BHD Info Desk Administrator

Zadar: Uoči Dana državnosti BiH smotra folklora i kulturnog stvaralaštva Bošnjaka u Hrvatskoj

Editor

Leave a Comment