BiH dijaspora

Reakcija kompanije Halilović Bus na tvrdnje Esada Agovića

Nakon što smo prije dva dana objavili reakciju Esada Agovića iz Sarajeva na navodno neprofesionalno ponašanje vozača prevozne kompanije Halilović Bus, danas je iz ove kompanije stigao odgovor na njegove tvrdnje u kojoj su iznijeli svoje argumente o pomenutom incidentu. Njihovu reakciju prenosimo u cjelosti.

“Poštovani,

Ovih dana na nekim bh. portalima i na Facebook stanici koju koristi Esad Agović iz Sarajeva pojavila se informacija o navodnom nekorektnom ponašanju voznog osoblja kompanije Halilović Bus i odbijanja prevoza invalidnog putnika, što nije blisko stvarnom događaju.

Tragom tih zlobnih medijskih pritisaka prema putničkoj agenciji Halilović Bus tražimo javno izvinjenje aktera i u prilici smo da javnosti objasnimo navodni problem, ali i neke zakonske normative EU.

Naši vozači su htjeli da mu omoguće prijevoz na redovnoj liniji Luxemburg-Sarajevo, ali ga nisu mogli unijeti jer čovjek teži preko 120 kg, obzirom da se nije mogao unijeti na vrata zajedno sa invalidskim kolicima. I to je razlog zašto ga nisu primili, jer je u tom trenutku na liniji bio manji autobus sa gabaritima i manjim ulaznim vratima.

Navedeni gospodin je i ovaj put dovučen na peron nenajavljen i ostavljen bez bilo kakve pratnje za putovanjem, što je zakonska obaveza svugdje u Evropi da invalidi ove vrste ne mogu putovati bez obvezujuće pratnje.
Bez obzira na to, vozači su pokušali da ga prime i omoguće putovanje, tako da ovo njegovo pisanje po portalima i pozivanje na ratne zasluge, itd …, ide njemu na čast. Kako su ga primali i vozili svaki put do sada, jer dotični gospodin putuje 4-5 puta godišnje na relaciji Luksemburg – Sarajevo i obratno, i uvijek je bio primljen i prevezen bez ikakve pratnje, a vozači su sa njim deverali čitavim tokom vožnje.

Istovremeno navedeni gospodin nije ispunjavao osnovne uslove za putovanje “osobe sa invaliditetom” u Evropsku uniju, a trebao je uraditi slijedeće:
– nazvati Agenciju 36 sati prije putovanja i rezervisati mjesto za putovanje. Trebao je poslati potrebnu dokumentaciju invalidne osobe, obavezno dokumentaciju invalidskih kolica, kao i dokumentaciju invalidnog pratioca.
Dotični Esad Agović nije to učinio, nego je došao na autobusku stanicu i želio putovati, a nepoznavajući zakon o putovanju osobe s invaliditetom. Povesti invalidnu osobu, sa 100 posto invaliditetom, na put bez pratioca i koji traje 30 sati zaista je problem za vozno osoblje, kao i nepoštivanje zakonski odredbi EU.
Agović je zatim iz revolta na svim društvenim mrežama napisao kako su vozači odbili da povezu “Zlatnog Ljiljana” i osobu s 100 posto invaliditetom, ali nije naveo da nije imao pratioca ili osobu koja će narednih 30 sati voditi brigu o invalidnoj osobi, kojoj treba stručna medicinska pomoć, kojoj će neko trebati održavati higijenu, pomagati oko kontrola na granicama, policijskoj i carinskoj kontroli.

Znači, ovo je jedina prava istina, a gospodin Esko u svom dopisu prema portalima ne kaže sa kojim autobusima često putuje prema Sarajevu, i sa kojim je to radio do sada. Sa drugim prevoznicima i njihovim autobusima sigurno nije putovao često.
Nažalost, njegove objave prenijeli su mnogi portali pokazujući svoje neznanje i nepoznavajući Zakon o saobraćaju vezano za osobe s 100 posto invaliditetom!

Ne ulazeći u krajnje motive njegovog pisanja na portalnim medijima naglašavamo da poštujemo njegovo priznanje “Zlatni ljiljan”, takođe znamo da invalidnim osobama je neophodna pomoć i mi im je ukazujemo u svojim ograničenim mogućnostima tokom putovanja.

Na kraju želimo da pozovemo gospodina Eska da može putovati uvijek sa našim vozilima, ali mora imati pratnju ubuduće, jer je put od Luksemburga do Sarajeva dug preko 30 sati vožnje i osobe poput njega moraju putovati sa pratnjom. Svi moramo da shvatimo da smo u zemljama Evropske unije samo običan građanin i da u zemljama EU moramo poštovati isključivo zakone zemalja gdje putujemo, nije to isto kao putovati po Bosni i Hercegovini. Znamo samo da smo postupili po Zakonu Evropske unije i zbog toga pozivamo Esad Agovića i sve portale, koji su prenjeli objavu da bi sebi pridobili korist, da istu uklone sa svojih medija, da upute izvinjenje kompaniji Halilović Bus, jer su istoj povrijedili poslovnu čast. U protivno slijedi tužba protiv istih, i doticnog gospodina Esada Agovića.

Related posts

U Grazu održana manifestacija „Dijaspora uz Bosnu i Hercegovinu“, specijalni gost bio je Bakir Izetbegović

Urednik BiH Info Desk

Federalni ministar Ramić u Beču s predstavnicima bh. udruženja iz Austrije

Editor

Dijaspora se budi: U Bonu zakazane demonstracije “5 do 12 za jedinstvo Bosne i Hercegovine”

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment