Dopunske škole

Od Minhena do Hamburga, od Slovenije do Australije: Bosanske škole – ponosno o domovini!

Proteklog vikenda, širom svijeta održane su manifestacije asocijacija građana BiH u dijaspori posvećene 1. martu – Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Čitajući izvještaje sa istih, malo je bilo onih na kojima nisu učestvovali i predstavnici dopunskih škola BiH na bosanskom jeziku.

U Stuttgartu su polaznici/polaznice bosanskih škola učestvovali na obilježavanju Dana nezavisnosti na manifestaciji (29.02.2020) koju su organizovali vrijedni članovi KUD-a Mladi biseri.

U bogatom kulturnom dijelu programa polaznici/polaznice bosanske dopunske škole iz Rottenburga koje je predvodila profesorica Selma Šabić, predstavili su se igrokazima “Zaljubitis”, “Kupi mi loptu” i “Šta reče pa osta živ”. Izvedbom recitala o domovini, poseban dojam na prisutne ostavili su i polaznici/polaznice dopunske škole BiH iz Stuttgarta, baš kao i književnica Aida Đulić iz Rottenburga i mlada violinistkinja Naomi Hadžić.

Kao čovjek, kao Bosanac, ponosan sam na projekat Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti. I sve one koji u njemu učestvuju ili ga pomažu.

“Prava domovina je zapravo jezik”, rekao je Humbolt o važnosti maternjeg jezika. Samim očuvanjem maternjeg jezika čuvamo i vezu sa domovinom. Ove dvije veze vuku jedna drugu i potrebno ih je uzajamno podržavati i poticati.

Pridružite nam se, da budemo još jači, da glas Bosne bude još bolji i glasniji!

H.H.

Related posts

Islamski kulturni centar Grac: Uspješna realizacija kućnog mekteba

Urednik BiH Info Desk

Majčina protiv asimilacije

Editor

U Krajini tehnološki višak skoro 500 nastavnika

Leave a Comment