BiH dijaspora

Priznanje za profesoricu Đenanu Jalovčić od kanadske organizacije zbog zalaganja za pravo liječenja za sve

Kako su naveli, Jalovčić je vanredna profesorica na Univerzitetu za primjenjene nauke Zapadna Norveška. “Posljednjih 25 godina je radila u 15 zemalja na inkluzivnom razvoju, vodeći projekte koji se odnose na osobe s invaliditetom, rehabilitaciju i projekte kojima se promoviraju ljudska prava i pravo na liječenje za sve”, naglasili su.

“Žene i djevojke s invaliditetom se suočavaju s diskriminacijom po više osnova u trenutku kada im je potrebna zdravstvena zaštita. Moramo zajedno raditi na tome da otklonimo predrasude, stavove, sistemske i fizičke prepreke s kojima se suočavaju u pristupu zdravstvenoj zaštiti širom svijeta. Moramo ohrabriti žene i djevojke s invaliditetom, one koji pružaju zdravstvene usluge, edukatore, studente zdravstvenih studija, te zajednice da grade inkluzivan zdravstveni sistem”, poruka je Jalovčić uoči Međunarodnog dana žena.

Jalovčić je predstavljena kanadskoj i svjetskoj javnosti u serijalu organizacije CSIH nazvanog Kanadske žene u globalnom zdravstvu.

Kako je navedeno na web stranici Univerziteta za primijenjene nauke Zapadna Norveška, Jalovčić ima 25 godina iskustva u radu s institucijama koje se bave invaliditetom, zajednicama koje se bave rehabilitacijom i globalnom inkluzivnom razvoju. Porijeklom je iz Bosne i Hercegovine.

Iz Kanadske organizacije za zdravlje u svijetu (CSIH) su sebe predstavili kao nevladinom organizacijom koja želi doprinijeti zdravijem svijetu.

Kao svoju misiju su naveli unapređenje zdravstva i omogućavanje jednakog pristupa zdravstvu u Kanadi i ostatku svijeta.

Izvor: radiosarajevo.ba

Related posts

Da li će dijaspora slati sve manje novca u BiH?

Admin1

Dr. Fikret Muhamedagić, bojom i kistom u američkim bespućima liječi svoju ranjenu dušu

Urednik BiH Info Desk

Norveško – Bosanskohercegovačka biznis komora potpisala ugovor o saradnji sa SBF-om

Editor

Leave a Comment