BiH dijaspora

Željko Komšić sastao se sa predstavnicima bh. organizacija u Torontu

banner

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se sa predstavnicima bosanskohercegovačkih organizacija u Torontu (Kanada). Domaćini su istaknuli da je ovaj susret od historijskog značaja s obzirom na to da je ovo prvi put da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u posjeti bh. dijaspori u Kanadi. Razgovarano  je o odnosima Bosne i Hercegovine i Kanade, kao i aktivnostima naših ljudi u ovoj zemlji da unaprijede te odnose.

Istaknuta je važnost ponovnog otvaranja ambasade Kanade u Bosni i Hercegovini, kao i počasnog konzulata u Torontu, što bi dodatno olakšalo vezu dviju zemalja.
Zaključeno je da postoji prostor za poboljšanje bilateralnih i ekonomskih odnosa, te da je od velikog značaja riješiti problem glasanja s kojim se susreće bh. dijaspora u Kanadi za vrijeme izbora u Bosni i Hercegovini. Naglasili su da je od velikog značaja bilateralne sporazume podići na viši nivo, pogotovo kada je riječ o sporazumu koji definiše  penziono-socijalno osiguranje bh. državljana, te aktuelizirati razmjenu studenata  i akademskih radnika. 

Predsjedavajući PBiH Željko Komšić zahvalio je predstavnicima bh. organizacija za njihov kontinuiran angažman na očuvanju veza s njihovom domovinom, te njene tradicije i kulture. Kazao je da postoji prostor za poboljšanje ekonomskih odnosa, da je od velikog značaja ostvariti planirane projekte za koje su zainteresirani bh. biznismeni iz Kanade, kao i Vlada Kanade, pogotovo u oblasti energetike.

Predsjedavajući Komšić je istaknuo da su bh. dijaspora koja živi u Kanadi i aktivnosti kojima se bavi od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu, te da treba iskoristiti potencijale dosadašnje saradnje kako bi bili unaprijeđeni prijateljski odnosi, saradnja iz oblasti ekonomije, obrazovanja i kulture.

Predsjedavajući Komšić, na poziv bosanskohercegovačkih organizacija iz Kanade, prisustvovao je u Torontu i svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U prigodnom govoru zahvalio je bh. dijaspori na svemu što čini za svoju domovinu.

Patria

EKSKLUZIVNO – Govor Željka Komšića na Akademiji u Torontu

Govor predsjednika Predsjedništava BiH #ŽeljkaKomšića na #Akademiji u povodu Dana nezavisnosti BiH, koja je održana u #Torontu prošle subote, izazvao je najblaže rečeno čudne i neobjašnjive #kontraverze, o kojima bruji "lokalni" internet.U interesu objektivnog informisanja ekskluzivno vam donosimo govor gospodina Komšića, pa sami donesite sud o istom.

Posted by BHRaja.ca – Bosnian-Canadian Media on Monday, March 9, 2020

Related posts

Bosna i Hercegovina otvara konzulat u Novom Pazaru?

Editor

Bijeli golub ponovo (ne)leti 510: ”BUNDAVICA” DOVEZAO IZ ŠVEDSKE U TUZLU TREĆEG BIJELOG GOLUBA

Urednik BiH Info Desk

Na Međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu izlaže 25 bh. stvaralaca iz dijaspore

Leave a Comment