Moj stav

Dr. Šefik Pašagić žrtva sistema koji uz koronu odnosi živote

banner

U Sarajevu je preminuo ugledni doktor, epidemiolog i član zajednice od kojeg je društvo imalo velike koristi Šefik Pašagić. Uzrok smrti, pokazat će test iz trećeg puta je korona. Dva puta prethodno bio je negativan, ali golgota koju je prošao dokazuje ono što objektivna javnost zna, a porodica na kraju s tugom priznala – dr. Pašagića u 61. godini ubio je zdravstveni sistem.

Tužilaštvo se premišlja, hoće li ili neće biti istrage, a dr. Pašagić to nije zaslužio, kao što nije zaslužila ni rahmetli Advija Kanlić da danima mrtva leži, a da niko obdukciju neće da uradi!

Smrt Šefika Pašagića, koji, sada više nije važno, ali nek ostane zapisano, srebrnim ionima dezinfikova Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, da zaštiti kolege i pacijente, podsjetila nas je sve kakve strahote živimo.

Izostanak reakcije ljekara i struke dodatno uznemirava.

Samo prije petnaestak dana dr. Pašagić je davao izjave oko koronavirusa, upozoravao, savjetovao, dijelio znanje i onda se suočio sa sistemom. 

Oči u oči, a nikoga nije briga. Nismo znali ni da je bolestan. Kako li tek skončaju ljudi koji nemaju nikog svog, kao što dr. Pašagić ima suprugu koja je progovorila. Jednako hrabro kako je to činio njen rahmetli muž.

Hoće li nam konačno dr. Sebija Izetbegović objasniti kako je to rahmetli Pašagić bio zalutao na Podhrastove, kako to doktori nemaju zaštitnu opremu, a vi odbijate donaciju. 
Kako to da nismo znali za bolest dr. Pašagića?

Sigurno je jedno, doći će vrijeme kada će neko morati odgovarati za sve upitano. 

Kao za sve smo nešto spremni, a ni za šta spremni nismo. Svjedoče tome priče stvarnih ljudi, ne „naših“ izvora, priče onih koji su se oprostili od svojih najdražih u agoniji boreći se protiv sistema, zivkajući znane i neznane, tražeći spas. Tražeći pravo na lijek. Kao da smo u Somaliji molite za ljudska prava.

Uvedenim mjerama usporili smo rast epidemije, ali nikako da usporimo sistem koji uz koronu odnosi živote, a odnosio ih je i prije korone. Vrijeme je da stane! Naučili smo doktore od vas kako je dezinfekcija krucijalna stvar u preveniranju zaraznih bolesti te da su tri stvari btine – da dezinfekciju radi dobra firma, da se koristi adekvatno hemijsko sredstvo i oprema i da bez toga nema profesionalne dezinfekcije. Ali, kako ćemo protiv sistema, onog koji je na kraju ubio i vas!

Piše: A. Čorbo – Zećo / Patria

Related posts

STRATEŠKE PORUKE I VAŽNA UPOZORENJA HRVATSKOG PRAVNIKA SULEJMANA TABAKOVIĆA

London: Smijenjena veleposlanica Valentina Marinčić uputila otvoreno pismo članu Predsjedništva BIH Željku Komšiću

BHD Info Desk Administrator

Beograd: Husein Mujanović bivši borac Armije RBiH osuđen na 10 godina zatvora

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment