BiH dijaspora

Kanada je najbolji dokaz da uspješna Bosna i Hercegovina postoji i izvan domovine

banner

Povodom 28 godina od kanadskog priznanja nezavisnosti bosanskohercegovačke države poruka iz ove  prijateljske države – Bosna i Hercegovina će i dalje biti nepokorena i ponosna država. Kanada je najbolji dokaz da uspješna Bosna i Hercegovina postoji i izvan Bosne i Hercegovine. 
Na dan priznanja nezavisnosti bosanskohercegovačke države iz Kanade šaljemo poruku našoj domovini i svijetu – Mi  imamo jednu domovinu, svi smo mi njeni sinovi i kćeri. Bosna i Hercegovina nije samo država, Bosna i Hercegovina je ideja i više od zemlje, i ko to nosi u srcu, bez obzira gdje živjeli, na kojoj strani svijeta, je njen sin i kći. Naša djeca koja rastu u Kanadi uče da ima zemlja Bosna i Hercegovina, njihova domovina i oni to dobro znaju.

Zahvaljujući se Kanadi što je među prvima priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine profesor Emir Ramic je rekao: “ Ima Bosne i Hercegovine, i biće je. Ima Bosne i Hercegovine već hiljadu godina i biće je najmanje još toliko. Koliko god da je ubijaju, sakate, napadaju i dijele, koliko god kleveću i šire laži o njoj, koliko god je mrze, ima Bosne i Hercegovine, svakoga dana sve više. Domovina nije samo riječ, domovina je stalna borba za nju ma gdje bili. Bosne i Hercegovne ima u Kanadi, glas Bosne i Hercegovine se čuje u Kanadi, zastava Bosne i Hercegovine se vijori u Kanadi. Bosna i Hercegovina nikad nikuda neće otići”.

Nedavna historijska državna posjete tadašnjeg predsjedavajučeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u Kanadi, njegove velike riječi na akademiji u Torontu, podrška bosanskohercegovačkoj dijaspori u Kanadi i posebno susreti sa najvažnijim kanadskim liderima: ministrom vanjskih poslova, guvernerkom Kanade i premijerom Kanade Justin Trudeau, još više su unaprijedili i onako dobre političke i prijateljske veze dviju država. Pored nekoliko značajnih bileteralnih sporazuma dogovoreno je otvaranje Počasnog konzulata Kanade u Sarajevu što je bosanskohercegovačka dijaspora u Kanadi tražila peticijom od Parlamenta i Vlade Kanade i nešto kasnije i otvaranje Počasnog konzulata Bosne i Hercegovine u Torontu.

Kanada je među prvim državama u svijetu priznala nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U danu kada obilježavamo 28 godina od kanadskog priznanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine želimo podsjetiti da je Kanada jedna od rijetkih država u svijetu koja je sa dvije rezolucije politički priznala sudski utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici. U Kanadskom muzeju za ljudska prava i slobode u Vinipeku se nalazi stalna postavka o genocidu u Srebrenici. U kanadskom gradu Windsoru je otkriven prvi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u bosanskohercegovačkoj dijaspori. U nekim kanadskim školama se izučava genocid u Srebrenici. Kanada je proglasila 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. U Kanadi se obilježava Dan nezavisnosti i Dan državnosti Bosne i Hercegovne i Svjetski dan bijelih traka. 
Hvala Kanada. 
Institut za istraživanje genocida Kanada. 

Related posts

I bez Oskara ovo je noć kada je pobjedila istina o genocidu u Srebrenici

Urednik BiH Info Desk

KOSTAJNIČKI BISER U DIJASPORI: FUDBALSKI DIJAMANT PROTKAN DUŠEVNOM DOBROTOM

Editor

Holandija: Optužbe za pronevjeru novca u Srebrenici posvađale nevladin sektor

Leave a Comment