Moj stav Pogledi

MUP RS jeste/nije postavio punktove na međuentitetskoj liniji

Milorad Dodik ponovo je nadmudrio i prevario SDA, ali i druge bošnjačke lidere. Iako je 18. marta najavio kontrolne punktove MUP RS na međuentitetskoj liniji, od toga se bilo odustalo zbog prijetnje Bošnjaka vitalnim interesom na odluku o vanrednom stanju u RS. 

A onda su Bošnjaci odustali od vitalnog interesa, jer im je Dodikova predsjednica RS obećala da punktova neće biti. 

A punktova ima. Aktivni su danas. 

Novinarima Patrije javilo se više građana koji su bili zaustavljeni na liniji između sarajevskog naselja Dobrinja i Istočnog Sarajeva. 

Policija stoji, piše kazne i vraća građane Sarajeva. 

Pitanje je može li se zabrana kretanja odnositi na one koji su na proputovanju kroz RS. Šta u slučaju ako neko iz Goražda krene ka Sarajevu. Veći dio tog putovanja je kroz Republiku Srpsku. I šta ako ga zaustave na više punktova. 

Dodik je izmanipulisao i političare i ustave Bosne i Hercegovine i RS. Po ovom prvom MUP RS nema pravo postavljati policiju na međuentitetsku liniju, a po drugom nije imala pravo ni proglasiti vanredno stanje. 

Ali, s obzirom na to da je uvidio nesposobnost političkih lidera Bošnjaka da na vrijeme uvide šta se iza brda valja, ali i hroničnu utrnulost visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, tandem Dodik – Cvijanović postavili su punktove. 

I šta sada. 

Siguran sam da će uslijediti brojni mailovi s reakcijama političkih stranaka i porukama zabrinutosti. Ali, od reakcije slaba je vajda. Bošnjački povratnici u RS, koji i danas u mnogome ovise o Federaciji danas i sutra bit će odsječeni. 

Krenu li ka FBiH MUP RS će ih kazniti s 500 KM.

A bošnjački narodni zastupnik u NSRS Edin Ramić nakon sastanka s Cvijanović poruči: “Neće biti nikakvih kontrolnih punktova i zaustavljanja prometa ljudi, robe i humanitarne pomoći. Tako da su naši zaključci uvaženi. Ustav svakome od nas propisuje jasne nadležnosti i moramo ga poštivati. Nadamo se da će ovo vanredno stanje trajati što kraće, a sve odluke koje se donesu svakako prema Ustavu RS-a moraju doći na potvrdu u NS i Vijeće naroda, nakon prestanka pandemije. Vanredno stanje će se koristiti za efikasno donošenje odluka, prije svega nabavke neophodne opreme i poduzimanje neophodnih mjera s ciljem zaustavljanja širenja virusa”.

Nije najgore biti izmanipulisan. Gore je što ne shvatiš da si izmanipulisan. 

Iz današnje perspektive Ramićeva izjava djeluje kao golema nebuloza i prevara. 

“Vlada RS-a nema ustavne ovlasti da donosi bilo kakve odluke o angažovanju policijskih snaga na entitetskoj liniji i svako postupanje koje bi vodila ka realizaciji najavljenih aktivnosti predstavljalo bi najgrublje kršenje zakona i Dejtonskog mirovnog sporazuma”, poručio je federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara. 

Reakcija umjesto akcije postao je princip po kojem djeluje SDA. Milorad Dodik apsolutno je svjestan toga i zato radi ono šta hoće i kada hoće. 

Dodik je uprkos zabrani kretanja u RS danas došao u Sarajevo, prešao međuentitetsku liniju. Čitaoci Patrije koji su se javili to nisu uspjeli a u budžet RS platili su ceh od 500 KM. 

Bakir Izetbegović, a već smo o tome pisali, tokom pandemije odnekud se javiio jednom ili dva puta kroz medijske istupe. Niti jedan potez samozvanog bošnjačkog lidera nismo vidjeli.

Nastavi li se ova politika SDA, a za Dodikovu ne sumnjamo, jer već ima kontinuitet, sudbina države BiH bit će neizvjesna, a Bošnjaci osuđeni na komentarisanje antiustavnih i separatističkih poteza vlasti u RS. 

Vrijeme je da neko od bošnjačkih političara povuče potez, prije nego Dodik uđe u posljednju fazu separatističkih planova. 

Ali ko od bošnjačkih lidera? Imaju li Bošnjaci lidera?

Piše Rasim Belko/Patria

MUP RS-a: Nisu postavljeni punktovi na međuentitetskoj

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) ponovili su danas da nemaju postavljene punktove na međuentitetskoj liniji razgraničenja RS-a s Federacijom BiH.

Pojasnili su da su u toku pojačane policijske kontrole u smislu poštovanja Zaključka Štaba za vanredne situacije u RS-u o zabrani kretanja van mjesta prebivališta tokom vikenda.

U tom bh. entitteu od danas od 12 do sutra do 18 sati na snazi je zabrana kretanja građana iz mjesta prebivališta, s ciljem smanjenja rizika od širenja virusa korona.

Ta zabrana ne važi za građane koji su primorani na napuštanje mjesta prebivališta zbog potreba procesa rada, za šta moraju imati potvrdu poslodavca, navode iz Štaba za vanredne situacije u RS-u.

Klix

Related posts

Najveći poroci našeg vremena: Pohlepa je izuzetno opasna bolest

Editor

Ministar pravde BiH Josip Grubeša: Mehmedagić ostaje direktor OSA do okončanja postupka

Editor

Rusija: Približavanje BiH i NATO-a je neprijateljski korak

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment