Društvo

ISLAMSKA ZAJEDNICA U BiH: Iftari i teravije samo u krugu porodice

banner

Kako ne bi došlo do bilo kakvih nejasnoća oko implementacije instrukcija koje je usvojio Rijaset Islamske zajednice u BiH o organizaciji vjerskog života u ramazanu tokom vanrednih okolnosti izazvanih širenjem koronavirusa, iz Islamske zajednice još jednom podsjećaju sve članove i pripadnike IZ da će ranije mjere Rijaseta koje su donesene na osnovu naredbi i preporuka nadležnih organa, i dalje ostati na snazi.

– Islamska zajednica u potpunosti će poštovati instrukcije nadležnih državnih organa. To znači da će se poštivati policijski sat, da će dnevne namaze klanjati samo imam i mujezin, a džumu imam, mujezin i članovi džematskog odbora – saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta.

U saopćenju se, također, apelira na vjernike da iftare organiziraju samo u krugu porodice i da u svojim domovima obavljaju dnevne namaze i teravih-namaz.

Kako je istaknuto, Islamska zajednica nada se da će nadležni državni organi, u skladu s epidemiološkom situacijom, krenuti u liberalizaciju mjera i da će one obuhvatiti i vjerske zajednice te da će i Rijaset u skladu s tim donositi nove instrukcije.

– Rijaset IZ u BiH već je pripremio posebne protokole za organizaciju vjerskog života pod posebnim uvjetima i s brojem prisutnih koji bude dozvoljen i koji će se primjenjivati kada se za to steknu uvjeti, odnosno kada nadležni državni organi liberaliziraju dosadašnje mjere – zaključuje se u saopćenju IZBiH.

Related posts

Mladi Goražda poručili ‘Ne želimo otići iz BiH’

Nermin Dedukić osmislio „MaskMachine“: Ubacite plastičnu flašu, dobijete zaštitnu masku

Editor

Makon 31 godine otvoren “Titov sef”: Između ostalog u njemu bilo 29,366 kg zlata

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment