Društvo Najčitanije

Zahvaljujući velečasnoj Britanki počelo je izučavanje genocida u Srebrenici u srednjim školama Škotske

LORNA HOOD IZ ŠKOTSKE DOBITNICA POVELJE KULIN BAN KOJU DODJELJUJE ARHIV FEDERACIJE BIH

Ovogodišnja dobitnica priznanja Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine je istaknuta Britanka velečasna Lorna Hood, zahvaljujući kojoj je počelo izučavanje genocida u Srebrenici (1995.) u srednjim školama Škotske. Ovu vijest je saopštio direktor Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine prof. dr. Adamir Jerković na čiji prijedlog je Žiri za dodjelu ovogodišnje priznanja donio ovu odluku, a priznanje će biti uručeno 9. juna na Međunarodni dan arhivista i Dan Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine.

„Zahvaljujući Lorni Hood u srednjim školama Škotske počeo je da se izučava genocid u Srebrenici, koji je ostavio mrlju na međunarodnu zajednicu jer u doba agresije na BiH ona nije učinila ništa da spriječi srpske jedinice da u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija u roku od pet dana pobiju cijeli jedan grad od 8362 Bošnjaka.

Od tada ova žena, dodaje dr. Jerković, stalno radi na širenju istine, a kruna njenog rada je što je od jeseni 2018. započela veliki projekt upoznavanja mladih u srednjim školama te pokrajine Velike Britanije o događajima koji su se dogodili u Srebrenici. Prije toga gospođa Hood je upoznala svoje kolege profesore sa razmjerima ovog zločina kojim se tereti srpska strana. Dr. Adamir Jerković kaže da je važno je što velečasna Hood radi sa velikim samoprijegorom ovu veliku i važnu zadaću među mladima.

„Zahvaljujući njenom predanom radu učenici saznaju zašto je došlo do genocida i kako danas da se suprostave negatorima tog zlodjela. Mlada generacija mora znati da bi mogla da se suočava sa zločinom kako se više nikada ne bi ponovila Bosna i Ruanda“- kaže nam prof. dr. Jerković koji je već razgovarao sa gospođom Hood.

Rekla je da je „počastvovana i privilegirana odlukom žirija Arhiva Federacije BiH. Napomenula je „da bi joj bilo zadovoljstvo da prisustvuje ceremoniji dodjele u Sarajevu“. Ovdje želim istaknuti njenu jednu prefinjenu misao o Bošnjacima koju mi je kazala tokom našeg razgovora. Rekla je „vidjeli ste zlo, vidjeli ste mrlju u koju je čovječanstvo moglo potonuti i u koju je potonulo, ali ste također dotakli visine, tu odlučnost da se borite za pravdu, tu gracioznost, bez želje za osvetom, nikada ne čujete tu ogorčenost, samo želju da se živi u miru.“

U obrazloženju odluke o dodjeli priznanja velečasnoj Lorni Hood stoji između ostalog:
„Njeno interesovanje za događaje u Srebrenici dugo traje. U novembru 2017. Lorna Hood je dobila je prestižnu nagradu Kraljevstva Velike Britanije, koju je posvetila majkama Srebrenice i svima onima koji hrabro i odlučno govore o zločinima i suočavaju se sa mržnjom i netolerancijom . Nagradu je dobila samo dan nakon što je ratni zločinac Ratko Mladić proglašen krivim za genocid i druge zločine.

Njen primjer želimo da nikada ne zaborave građani Bosne i Hercegovine ma koje nacionalnostri bili. Zbog veličline njenog djela Žiri Arhiva Federacije joj je dodijelio ovo visoko priznanje“ – stoji u obrazloženju odluke. Žirijem je predsjedavala Taiba Mehmedbegović, direktorica Bosansko-podrinjskog arhiva.

LORNA HOOD

Inače, Lorna Hood je visoki zvaničnik Škotske crkve, ima 67 godina, zaređena je u Edinburgu 1978. godine a BBC Radio 4 procijenio je 2012. godine da ona spada u 100 najmoćnijih žena u Velikoj Britaniji. Ona je 2013/2024. godine imenovana za moderatora Generalne skupštine Škotske crkve.

Arhiv Federacije BiH će u junu po peti put dodijeliti priznanja. Neprofitne nagrade su ustanovljene odlukom Vlade Federacije BiH, a među dobitnicima dosada su bili dr. Adamir Jerković, dr. Andrej Rodinis, Hasan Soyguzel (Turska), dr. Ramojus Kraujelis (Litvanija), Halid Kadrić, Muzej Franjevačkog samostana Duha svetoga u Fojnici, Žene u crnom (Srbija), dr. Azem Kožar i majka Hava Tatarević iz Prijedora sa ženama Bosne i Hercegovine.

Autor: Bošnjaci.Net

Related posts

Crna Gora: Državna izborna komisija objavila je rezultate parlamentarnih izbora

Editor

Umro profesor Zdravko Grebo

Urednik BiH Info Desk

Bacanjem cvijeća u Plivu danas će biti obilježena 28. godišnjica stradanja Bošnjaka u općini Jezero

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment