Dopunske škole

Adis Poško je prvi kadet iz BiH koji je diplomirao na najstarijoj američkoj vojnoj akademiji

Kadet Adis Poško prvi je kadet iz Bosne i Hercegovine koji je uspješno završio prestižnu američku Vojnu akademiju “West Point”, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Nakon četverogodišnjeg školovanja, u subotu 13. juna, na paradnom terenu akademije West Point, u američkoj saveznoj državi New York, održana je ceremonija dodjele diploma za naraštaj 2020. godine, kojem pripada i Poško.

Tom prilikom, na jednom se mjestu okupilo 1.107 polaznika, kojima se tokom ceremonije obratio i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump.

– Ova vrhunska vojna akademija proizvodi samo bolje od najboljih, jače od najjačih i hrabrije od najhrabrijih. West Point je univerzalni simbol američkog junaštva, odanosti, predanosti, discipline i istaknute vještine, kazao je predsjednik Trump.

Prema ugovoru s Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine, Adis Poško će nastaviti karijeru kao prvi oficir Oružanih snaga BiH koji je završio Vojnu akademiju West Point.

Zajedno s kadetom Poškom, uz američke polaznike u ovom naraštaju, ovu prestižnu akademiju su završili kadeti iz Gruzije, Hondurasa, Južne Koreje, Kosova*, Moldavije, Pakistana, Filipina, Singapura, Tajvana i Tanzanije.

Adis Poško sa kolegama/Fena

Tokom ceremonije, zbog postojeće epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, poduzete su potrebne preventivne mjere socijalnog distanciranja na događaju.

Ceremoniji nisu prisustvovali obitelji ili prijatelji, a diplomci su sjedili nekoliko metara jedan od drugog.

Vojna akademija West Point utemeljena je 1802. godine, te je najstarija takva ustanova u SAD-u. Akademija je škola najvećeg stupnja obrazovanja vojnih oficira u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u saopćenju.

Fena

Related posts

Od Minhena do Hamburga, od Slovenije do Australije: Bosanske škole – ponosno o domovini!

Editor

Balkanska olimpijada iz fizike: BiH srednjoškolci osvojili jednu zlatnu i dvije bronzane medalje

Editor

Misouri: Bh. poručnik proglašen najboljim na Kursu komandira inžinjerijskih jedinica

Editor

Leave a Comment