Društvo

HRVATSKA: U samoizolaciju idu i oni koji imaju uplaćene turističke aranžmane

banner

Svi koji imaju uplaćene turističke aranžmane u Hrvatskoj, a dolaze iz BiH, Srbije, sa područja Kosova i iz Sjeverne Makedonije, idu u 14-dnevnu samoizolaciju, prenosi HRT.

Šef službe za granicu Policijske uprave splitsko-dalmatinske Mladen Bužančić rekao je da su izuzeci od odluke o obaveznoj samoizolaciji za one koji dolaze iz tih država osobe koje putuju zbog neodgodivih ličnih razloga, osobe koje su prekogranični radnici i putnici u tranzitu.

On je naglasio da ovo nije zatvaranje granica, već promjena režima.

“Ovo je u neku ruku odvraćanje od onih nepotrebnih putovanja svih onih koji idu u BiH. Ovo mijenja režim ulaska, ali jednostavno sve se ovo radi u interesu javnog i zdravlja svih nas”, naveo je Bužančić.

Načelnik Uprave hrvatske policije za granicu Zoran Ničeno rekao je da je donekle pojačan promet na graničnom prelazu Stara Gradiška sa BiH, “ali ne bitno da bi se moglo reći da je riječ o nekom velikom ulasku državljana BiH u Hrvatsku prije stupanja mjera na snagu”.

Ničeno je rekao da je granična policija izuzetno razvila svoj informacioni sistem i da prati svakog državljanina prilikom ulaska u Hrvatsku, te po novom prikuplja podatke i o mjestu boravka i brojeve telefona.

Samoizolaciju kontrolišu policija i Državni inspektorat.

Reporterka HRT-a javila je da na graničnom prelazu Hrvatske s BiH u Kamenskom u ovom trenutku nema velikih gužvi.

BHDINFODESK

Related posts

Snaga izvrsnosti: Uspješne žene iz BiH nagrađene za svoja dostignuća

Švedska princeza Victoria, princ Daniel i ministrica Lövin u posjeti BiH

Sarajevo: Javne ličnosti u Sarajevu od nadležnih traže hitne mjere za sprečavanje širenja koronavirusa

Editor

Leave a Comment