BiH dijaspora Najčitanije

Pod kojim uslovima stranci mogu ući u Bosnu i Hercegovinu

banner

Odobrava se i ulazak u BiH maloljetnim strancima koji su u pratnji roditelja ili staratelja državljanina Bosne i Hercegovine

Granična policija BiH obavlja granične provjere u skladu sa zakonom i odlukama Vijeća ministara BiH.
Odlukom Vijeća ministara BiH, 28.5.2020.godine, o izmjeni i dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, omogućava se ulazak u BiH državljanima susjednih zemalja, i to Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije. Ova odluka stupila je na snagu danom donošenja.

Propisivanje dodatnih uvjeta

Državljani navedenih zemalja mogu ući u BiH s važećim putnim ispravama. Mogu koristiti putovnicu ili osobnu iskaznicu. Otvoreni su, također, granični prijelazi na zračnim lukama u BiH te će se primjenjivati odredbe ranije donesenih odluka o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera nadležnih tijela u BiH.
Najnovijom izmjenom Odluke Vijeća ministara, od 2. juna, kada je riječ o ulasku stranih državljana iz drugih zemalja u BiH, uz izuzetke ranije Odluke, odobrava se i ulazak u BiH maloljetnim strancima koji su u pratnji roditelja ili staratelja državljanina Bosne i Hercegovine. Istovremeno je ulazak odobren i strancu koji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine. Podsjećamo na ranije odluke Vijeća ministara BiH o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu (izuzimajući navedene susjedne zemlje), koje su na snazi.
Odlukom Vijeća ministara BiH o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu privremeno je zabranjen ulazak stranaca u BiH.
Ove mjere ne odnose se na vozače i suvozače teretnih vozila prilikom obavljanja međunarodnog transporta robe u cestovnom prometu, kao i posadu i kabinsko osoblje zrakoplova čije je krajnje odredište Bosna i Hercegovina.
U slučaju međunarodnog tranzita prijevoza robe cestovnim putem, boravak posade teretnog vozila u Bosni i Hercegovini se ograničava na najviše 12 sati.
Odluka se, također, ne primjenjuje na diplomatsko-konzularno osoblje akreditirano (rezidentno) u Bosni i Hercegovini, uz napomenu da je isto obvezno pridržavati se i poštivati sve upute i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine (epidemioloških i zdravstvenih službi). Prilikom ulaska na teritoriju Bosne i Hercegovine, osim diplomatske iskaznice Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (tipa „D“, „MO“, „K“, „S“, „PO“, „PK“, „PP“), potrebno je posjedovati i predočiti odgovarajuć valjanu/važeću putovnicu, dok je izlaz iz BiH dozvoljen.

Na koga se odluka ne primjenjuje

Odluka se, također, ne primjenjuje na:
a) zdravstvene radnike koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu radi angažmana u struci,
b) osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje,
c) maloljetne strance u pratnji roditelja ili staratelja državljanina Bosne i Hercegovine,
d) službe i timove Civilne zaštite,
e) pripadnike vojnih snaga država članica Sjeveroatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir i pripadnika Stožera NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini,
f) strance koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u BiH,
g) vozače i pratitelje u slučajevima prijenosa posmrtnih ostataka,
h) posade teretnih vlakova i brodova u međunarodnom prometu,
i) čelnike država i članove njihovih izaslanstava čiji je dolazak i odlazak najavljen GPBiH diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH,
j) tranzit stranaca radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriju BiH,
k) strance koji imaju posebnu dozvolu za ulazak Bosnu i Hercegovinu, boravak ili tranzit kroz Bosnu i Hercegovinu izdanu od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine,
l) stranca koji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine.
m) strance članove uže porodice (bračni partner, roditelji, djeca, braća i sestre) umrle osobe, koji radi prisustva ukopu umrle osobe mogu boraviti u Bosni i Hercegovini najviše 72 sata od trenutka ulaska u Bosnu i Hercegovinu, ne računajući eventualni period izolacije, pod uslovom da posjeduju dokaze o smrti i srodstvu sa umrlom osobom,
n) stranca koji u Bosnu i Hercegovinu ulazi zbog poslovnih obaveza, pod uvjetom da posjeduje poziv pravne osobe iz Bosne i Hercegovine koja ga angažira u Bosni i Hercegovini i posjeduje potvrdu o negativnosti testa na virus SARS-CoV-2, ne starijeg od 48 sati od trenutka ulaska.

Posebna napomena

Sve navedene osobe obvezne su pridržavati se i poštivati sva uputstva i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine (epidemioloških i zdravstvenih službi), dok se od nadležnih zdravstveno-epidemioloških službi na graničnim prijelazima prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu više ne određuje mjera samoizolacije.

BHDINFODESK

Related posts

New York: Nermina Markišić od izbjeglice do ostvarenja američkog sna

BHD Info Desk Administrator

ZAGREB/Otvoreno pismo ambasadoru Aleksandru Vranješu: “Ne možemo to prihvatiti”

BHD Info Desk Administrator

SARAJKA NA ČELU ŠVEDSKOG RADIJA

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment