Moj stav

Tahirović: Strašno je da Inzko nije ispunio obećanje dato na svetom mjestu u Potočarima

banner

Na večeri koju je prošle godine u junu organizovao za studente iz cijele regije, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko obećao je da će do jula 2020. Proglasiti Zakon o zabrani negiranja genocida, ako to ne uradi Parlament BiH, prisjeća se predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović u izjavi  za Patriju.

“Više puta smo OHR-u slali urgencije i dopise da Parlament BiH jeste pokušao ali nije donio zakon, sa zahtjevom da Inzko proglasi zakon. Osim obećanja datog tokom prošlogodišnje konferencije našeg udruženja (tokom večere koju je Inzko organizovao), visoki predstavnik je u mezarju u Potočarima dao obećanje, a nije ga ispunio, što je strašno”, kaže Tahirović. 

Dodaje da može razumjeti da je Inzko na konferenciji obećanje dao u afektu, ali da to nije smio sebi dopustiti u mezarju, ako je znao da neće moći ispuniti obećano. 

“Strašno je da je dao obećanje u mezarju, a potom nije ispunio. U mezarju nije smio imati drugo mišljenje osim istine. To nije smio uraditi i to mu zamjeram. Smatram da u mezarju nije smio davati obećanje koje neće ispuniti, jer to je sveto mjesto”, poručio je Inzko. 

Upitan je li do Inzka ili međunarodne zajednice, Tahirović kaže da je vjerovatno do međunarodne zajednice. 

“Ali, apsolutno je nebintno ko spriječava ili ne spriječava donošenje zakona. Inzko je znao pod čijom je ingerencijom kada je na svetom mjestu dao obećanje. Nije trebao obećavati na takvom mjestu ako je znao da ne može ispuniti”, zaključio je Tahirović.

Patria

Related posts

Mijatović: Čovjek koji je ezan nazvao arlaukanjem i čovjek koji negira genocid u Srebrenici i državu BiH za 100.000 KM para građana BiH kupi naklonost IZ

Urednik BiH Info Desk

Podrška inicijativi da austrijski državljani iz BiH dobiju status manjine

BHD Info Desk Administrator

Hrvatska decenijama gospodari bh. morem

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment