Moj stav Pogledi

Gospodine Inzko „I BOSNIAN LIVES MATTER“

Otvoreno pismo “KLUBA 100 – PLUS” Visokom predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku.

„I BOSNIAN LIVES MATTER“

Gospodine Inzko,

danas je 12. juli 2020, tačno mjesec dana otkako Vam je uručena Peticija 8372 “KLUBA 100-PLUS” kojom se od Vas kao glavnog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini tražilo da primijenite Bonske ovlasti i da po hitnom postupku a najkasnije do 11. jula 2020. nametnete zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.
Tom peticijom „KLUB 100-PLUS“ je želio dati glas i onim Bošnjacima nad kojima su srpske snage činile konstantni genocid u Srebrenici, tzv. „zaštićenoj UN zoni“. Kao što znate neviđenim genocidom srpske snage oduzele su 8.372 glasa. Zbog toga je ova peticija i inicijativa bila njihov glas-vapaj-krik iz mezara koji kaže “mi smo tu i mrtvi, nažalost, moramo i dalje trpjeti nepravdu i negiranje od strane onih koji su izvršili genocid nad nama”

Naravno, sad je svima jasno, da za sada od nametanja zakona nema ništa. Definitivna potvrda stigla je jučer, prilikom Vašeg javljanja videopozivom, tokom komemoracije u Potočarima, kada ste lopticu prebacili na bh. političare i pozvali ih da donesu zakon o zabrani negiranja genocida. Igra sa žrtvama genocida se i dalje nastavlja, jer Vi i Vaši nadređeni vrlo dobro znate, kao što, naravno i mi znamo, da to ovdašnji političari nikada neće uraditi.

Jučer ste se sami mogli uvjeriti da brojne delegacije i zvanice zbog pandemije koronavirusa nisu mogle prisustvovati obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici. Više od 35 predsjednika i premijera država svijeta snimilo je video-poruke koje su emitovane u okviru komemorativnog skupa. Svi oni su istakli činjenicu da je ZABRANA negiranja genocida je univerzalno pitanje borbe dobra i zla, da je potrebno osuditi svako negiranje tako teškog zločina jer je to glorifikacija zločinaca. Uz to svi su svjesni da negiranje genocida ima, zapravo, suštinsku namjeru najave novog genocida.

Stoga, gospodine Inzko, danas Vas podsjećamo da je prošlo mjesec dana otkako Vam je uručena “Peticija 8372”, podsjećamo Vas da niste ništa uradili po tom pitanju. Podsjećamo Vas da je zaista strašno je da niste ispunili svoje javno obećanje dato među nišanima na svetom mjestu u Potočarima.

Da ova peticija ne bi doživjela “KULT ZABORAVA”, da se ne bi smetnulo s uma da smo od bh. političara, zbog ne nametanja zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini, tražili da Vas proglase “personom non grata” u našoj domovini, „KLUB 100-PLUS“ će od sada pa ubuduće i to sve dok ne nametnete ovaj zakon, svakog 12. u mjesecu podsjećati Vas i Vaše nadređjene iz međunarodne zajednice, na sva Vaša i njihova mnogobrojna neispunjena obećanja.

Ubuduće, trudit ćemo se da Vas i Vaše mentore također podsjećamo da
„I BOSNIAN LIVES MATTER“.

S poštovanjem,

„KLUB 100-PLUS“

KLUB 100-PLUS” za sada čini 131 građanin i prijatelj Bosne i Hercegovine iz 27 zemalja i ovom prilikom zahvaljuje se svima koji su na bilo koji način u realizaciji Peticija 8372.

BHDINFODESK

Related posts

KLASIČNO ROBLJE 21. VIJEKA : DUBIČANI NA POSAVSKOM KORIDORU

Slavuj+Spiric+Tunjo = DODIK

Urednik BiH Info Desk

SUD U STRAZBURU: Termin “konstitutivni narodi“ uveden zbog zaustavljanja genocida i etničkog čišćenja

Leave a Comment