Pogledi

IGK: Gospođo Zovko, Stari most je svjetska kulturna baština Bosne i Hercegovine, a ne Hrvatske

banner

Otvoreno pismo evroparlamentarki Željani Zovko koja sramno predstavlja Stari most kao “hrvatsko naslijeđe”.

Povodom 20 godišnjice otvaranja Starog mosta u Mostaru, hrvatska evroparlamentarka Željana Zovko, ujedno i potpredsjednica Kluba zastupnika EPP, u EU Parlamentu predstavit će u Briselu “materijalnu i namaterijalnu baštinu Hrvatske i BiH”. 
Evropska parlamentarko radite sramni, grubi falsifikat koji samo potvrđuje vaše namjere prema Bosni i Hercegovini.
Preporučujemo vam da ispričate i da je Stari most srušen u udruženom zločinačkom poduhvatu Hrvatskog vijeća odbrane i Hrvatske vojske, presuđenom od strane međunarodnih sudova o čemu svjedoči i najnovini snimak rušenja objavljen prošle godine.
Prestanite sa sramnim provokacijama i faslifikatima.Dok ne prestanete da vas podsjetimo na  činjenice.Stari most je svjetska kulturna baština iz Bosne i Hercegovine, a nikakva hrvatska baština. Negiranje Starog mosta kao svjetske kulturne baštine iz Bosne i Hercegovineje radikalno nečovječan i apsolutno podao koncept koji najviše ruši vaš ugled jer čitav svijet dobro zna kome pripada Stari most.
Baš zbog takvih kao što ste vi, danas je više nego ikada potrebno formirati i jačati historijsku svijest o Starom mostu kao bitnoj bosanskohercegovačkoj i svjetskoj kulturnoj baštini. Također, je potrebno razvijati svijest o mostarskom urbicidu što zahtijeva da čuvamo sjećanje kao i da se procesuiraju svi oni koji su odgovorni za strašno rušenje Spomenika mira. Na mostarskom urbicidu se temelji istina i maksimalno sužava prostor za sve i bilo kakve aktuelne i potencijalne falsifikate, manipulacije i laži. Mi imamo svetu dužnost sprječavanja ponovnog buđenja zastrašujućih zločinačkih duhova.
Mi čemo i dalje čuvati istinu o Starom mostu isključivo kao svjetskoj kulturnoj baštini iz Bosne i Hercegovine.
Ali ne sa onima koji neprestano provociraju i zlonamjerno, sramno napadaju na istinu o Starom mostu koji je na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a kao jedan od najljepših povijesnih mostova u Evropi.
I na kraju Stari most kao svjetska kulturna baština iz Bosne i Hercegovine ima podršku čitavog normalnog svijeta, kao svjetski Spomenik mira i građevina koja je u samom vrhu svih značajnih svjetskih kulturnih preporuka. Danas je Stari most  jedan od najvećih kulturnih i ekonomski potencijala Mostara i Bosne i Hercegovine.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}, Emir Ramić pisao premijeru Kanade Justin Trudeau

BHD Info Desk Administrator

Handmaid’s Tale: Zaista me strah da se jednoga jutra ne probudimo u totalitarnom okruženju

BHD Info Desk Administrator

(VIDEO) POGLEDAJTE KAKO FEDERALNI DELEGAT EDIM FEJZIĆ KUPUJE IZBORE: Evo ti 100 maraka za šest glasova!

Editor

Leave a Comment