BiH dijaspora

 Savršeni krug ljubavi – koncert Bože Vreće u Melbourneu 

banner

Četvrtog januara 2024. u punoj sali Thornbery teatra na sjeveru Melbournea održan je koncert bosanskohercegovačke zvijezde sevdaha Bože Vreće u okviru njegove kratke australijske turneje, koja je uključila i nastup na čuvenom Woodford Folk Festivalu. 

Bio je to najljepši novogodišnji dar u kojem su uživali ljubitelji pjesme ovog jedinstvenog umjetnika, izvanrednog interpretatora sevdalinke, ali i poštovanja vrijednog kantautora, čije pjesme Pandora, Crne oči, Pašana, Moja mala krila, ili Čemerika dobijaju karakter neprolazne ljepote. U pratnji trojice muzičara priredio je nezaboravan umjetnički doživljaj, preplavljen dobrim vibracijama, energijom pozitive i emocijama ljubavi.

Napravili su sjajnu atmosferu, koja se od prvih taktova i Božine pojave na sceni prelivala od radoznalosti i nježnosti, preko iskrene komunikacije s publikom do ekstatičnog usijanja koje su izazivale njihove instrumentalne improvizacije mnogih numera.

Koncert je otvorio pjesmom Aladža i odmah uzburkao srca prisutnih predstavljajući muzičare u pratnji: bubnjara, gitaristu i klavijaturistu koji je počesto oduševljavao i bravurama na harmonici.

Božo Vrećo je svoju australsku turneju nazvao Sevdahology, po istoimenom novom albumu koji će izaći za nekoliko mjeseci.

Predstavio je nekoliko pjesama sa novog albuma, među njima i pjesmu Čemerika, čiji je spot već sam po sebi malo umjetničko djelo. Kako i sam naziv pjesme upućuje, njena tematika je neuzvraćena ljubav koja je za lirski subjekt kobna, i veoma čest motiv u Božinim pjesmama.

Uslijedile su čuvene pjesme koje su proslavile Božu kao jedinstvenog i prepoznatljivog kantautora – Pandora, Pašana, Crne oči…

Svaka od tih pjesama imala je i svoj nastavak u improvizacijskim solo pasažima pojedinačno svakog muzičara iz pratnje, i koji su davali prostora publici da pljeskom zdušno prati ritam, pa i zapleše zajedno s Božom.

Od svojih prvih javnih nastupa Božo Vrećo važi kao jedan od najznačajnijih interpretatora sevdalinke mlađe generacije, njegov anđeoski glas već godinama pronosi ljepotu ove bošnjačke narodne pjesme, koja je postala najveće blago bosanskohercegovačke kulturne baštine. Sevdalinka ni te večeri nije izostala, i kao što se moglo pretpostaviti Božo ih je otpjevao zajedno s publikom jednom dušom.

Posebna pjesma u njegovom repertoaru je pjesma Bismillah, sakralnog karaktera – u životu muslimana te riječi su svete, jer se njima sve započinje. A vjera u Boga je itekako važna za Božino poimanje svijeta, njegovu umjetnost i onu iskru emocije ljubavi koju daje i budi u ljudima.

Poslije koncerta je rekao:

“Uvijek dođem s puno ljubavi i to vam dam, ne tražim ništa zauzvrat. Ali ako mi zauzvrat date tu ljubav, onda je to potpuna sinergija, onda je to nešto samo Božije… mi ne pripadamo niti sami sebi, nego samo Bogu, sve ovo što činim, činim za Njega i činim za vas, da bih kroz Njega došao do vas. To je taj jedan savršeni ciklus.”

Koncert Bože Vreće u Melbourneu bio je za pamćenje i sigurno će još dugo odjekivati rezonantnom ljepotom i ljubavlju u srcima svih prisutnih.

Piše: Aiša Hadžiahmetović

Related posts

Fahira Hasedžić: Put života i put folklora

Urednik BiH Info Desk

Krajem maja starta direktna aviolinija Sarajevo – Varšava

Urednik BiH Info Desk

Dževada Keranović producentica, urednica i voditeljica na televiziji u St. Louis: Domovina je na prvom mjestu

Leave a Comment