BiH dijaspora

Schwäbisch Gmünd: Sjećanje na Srebrenicu – 25. godina od genocida u Srebrenici

banner

Proteklog vikenda, u više njemačkih gradova, od Nirnberga do Berlina, održane su manifestacije obilježavanja 25. godina od genocida u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini.

„Sjećanje na Srebrenicu – 25. godina od genocida u Srebrenici“, naziv je manifestacije koja je u nedjelju, 12. jula 2020. godine održana u prostorijama i prostranom dvorištu bošnjačkog džemata u Schwäbisch Gmündu, gradu u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg, jednom od 42 središta okruga Ostalb.

image

Detalj iz programa/ Haris Halilović

Nakon podne-namaza u džamiji i učenja Ja’sina i dove za šehide, u haremu džamije održan je odličan dvosatni program posvećen stradalima u Srebrenici koji su izvela djeca, polaznici mektebske nastave u Schwäbisch Gmündu. Program je počeo puštanjem u vazduh zeleno-bijelih balona u znak sjećanja na Srebrenicu i poruka mira, da se Srebrenica nikad, nigdje i nikome ne ponovi. Djevojčice i dječaci su zatim izveli nekoliko recitacija, blok ilahija i kasida, a proučili su i nekoliko odlomaka iz časnog Kur`ana.

Uslijedilo je obraćanje džematskog imama Mirheta ef. Joldića i specijalnog gosta iz Stuttgarta, generalnog konzula BiH u ovom gradu Begana Muhića. U svojim emotivnim i poučnim govorima i gospodin Joldić, a posebno generalni konzul Muhić podsjetili su na svu tragediju, patnju i stradanje Bošnjaka Srebrenice i okoline, i širom BiH, prije 25 godina i istakli potrebu i značaj očuvanja veza sa domovinom građana BiH u dijaspori.

image

Hasan Džaferović, Mirhet ef. Joldić, gk Began Muhić i Elmedin Hadžalić/ Haris Halilović

Program je završen učenjem dove za nevino stradale Srebreničane i sve nevino stradale u Bosni i Hercegovini.

Manifestacija u Schwäbisch Gmündu održana je uz poštivanje svih mjera propisanih za zaštitu od pandemije korona virusa.

image

Detalj sa manifestacije u Schwäbisch Gmündu/ Haris Halilović

Osim Mirheta ef. Joldića, imama, za dobru organizaciju manifestacije zaslužni su, i: Elmedin Hadžalić, potpredsjednik džemata, Hasan Džaferović, Almira Mujkić, Selvir Hodžić, Amsal Tufek i Denis Julardžija, članovi džematskog odbora bošnjačkog džemata u Schwäbisch Gmündu koji djeluje od 1996. godine, broji više od 150 članova i ima izuzetno lijepe i funkcionalne prostorije.


Haris Halilović

Related posts

Supružnici iz BiH u Švedskoj pobijedili koronavirus i poslali poruku našim građanima: Ne prihvatajte ovo olako

Editor

Od naredne sedmice prvi autobusi iz Sarajeva za Njemačku, Austriju i Francusku

Urednik BiH Info Desk

Sarajevo: Više od 400 motorista iz BiH, regije i Evrope krenuli put Srebrenice

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment