BiH dijaspora

AUBHA – Australija: Konfuzna pravila CIK za registraciju birača izvan Bosne i Hercegovine

banner

Australian‌ ‌Union‌ ‌of‌ ‌Bosnia‌ ‌and‌ ‌Herzegovinien‌ ‌Associations‌ ‌Inc‌ ‌ ‌Australska‌ ‌unija‌ ‌bosanskohercegova‌č‌kih‌ ‌asosijacija‌  uputila je Otvoreno pismo CIK-u BiH. Pismo prenosimo u cjelosti:

Izjava za javnost: Konfuzna pravila CIK za registraciju birača izvan Bosne i Hercegovine 

23. 8. 2020.

Povodom ovom obraćanju je članak objavljen 20. avgusta 2020. godine na portalu Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (http://www.izbori.ba/Default.aspx?CategoryID=64&Lang=3&Id=3231). 

Australska unija bh. asocijacija (AUBHA) smatra da je podsjećanje CIK-a na krajnji rok za registraciju birača dobar potez, kao i ukazivanje na česte nedostatke prilikom prijava birača izvan BiH.

Nažalost, sa velikim iznenađenjem uočili smo da se među navedenim razlozima za nepravilne registracije navodi i “Dostavljanje skeniranih ili kopiranih nekompletnih ličnih dokumenata (moraju biti skenirane ili kopirane obje strane ličnih dokumenata)”. 

Uprkos tvrdnjama CIK-a, nijedan izvor informacija (Vodič za glasanje, formulari za prijavu i video poruke) ne navodi da se lična karta ili vozačka dozvola moraju kopirati sa obje strane

Pokušaji da na portalu CIK-a pronadjemo preciznu direktivu u vezi kopiranja ličnih dokumenta nisu urodili plodom. Ako takav zahtjev postoji i kopija obje strane je neophodna, onda to treba decidno navesti u Vodiču, prijavi za glasanje i u video poruci na portalu CIK-a te pravovremeno obavijestiti javnost. 

Ovakva praksa CIK-a je u najmanju ruku zbunjujuća i neprofesionalna. Da li CIK očekuje da birači svakodnevno pregledaju sve dokumente na portalu i video spotove kako bi odlučili koji dokumenti su mjerodavni i kako se prijaviti? 

Odluka o valjanosti prijave ne smije biti podložna ličnoj interpretaciji, nego zasnovana na zakonskim odredbama i preciznim informacijama koje su dostupne svima. Zbog te nejasnoće, izražavamo zabrinutost da CIK može eliminisati veliki broj prijava koje su građani BiH prema uputama CIK BiH uputili na zvaničnu email adresu. 

Od nadležnih organa očekujemo da hitno preduzmu potrebne korake kako bi CIK korigovao ovakav stav i prihvatio kopiju važećeg dokumenta sa fotografijom osobe koja podnosi prijavu za registraciju, bez obzira da li je kopirana jedna ili dvije strane.

U suprotnom, bojimo se da ciljevi CIK-a nisu u skladu sa porukom gospođe Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH (https://www.youtube.com/watch?v=jlFoJWODfc8) o važnosti dijaspore za Bosnu i Hercegovinu.  

S poštovanjem,

Aida Haverić

AUBHA, Australija

Related posts

Od aprila Ryanair će iz Sarajeva letjeti na pet novih destinacija

Urednik BiH Info Desk

Savez dopunskih škola Bosne i Hercegovine: KONKURS ZA NAJBOLJE LITERARNE I LIKOVNE RADOVE UČENIKA

“River Drina”: Povratnici iz Nizozemske izgradili odmaralište iz snova

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment