Društvo

Državljanstvo BiH: “Iznenađujući odgovori” u RS-u

Na državljanstvo Bosne i Hercegovine najviše su ponosni građani iz Distrikta Brčko, njih 88%, iz Federacije, 82,1 posto, i 66 posto ispitanika iz Republike Srpske, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) prof. dr. Jadranka Kolenović-Đapo sa Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

To su pokazali rezultati istraživanja* na kojima je sagovornica RSE radila kao programska direktorica projekta, u okviru istraživanja “Evropske studije vrijednosti” (European Value Study, EVS) za 2019. godinu.

Nosilac projekta je bio Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. U istraživanje su bile uključene 1.724 punoljetne osobe iz Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta.

“Na pitanje da li građani smatraju sebe državljanima Bosne i Hercegovine, 99,4 posto ispitanih je izjavilo da su državljani BiH, u odnosu na šest posto koji su izjavili da nisu. Ovaj trend imamo po svim varijablama, po spolu, generaciji kojoj pripadaju, stupnju obrazovanja i administrativnoj podjeli BiH. Na pitanje, na koji način se iskazuje afilijativni stav prema državi, odnosno koliko smo ponosni na pripadanje državi u kojoj živimo, 74 posto građana i građanki na ukupnom uzorku izjavilo je da su veoma ponosni što su državljani BiH, 26 posto ispitanika izjavilo je da nisu ponosni što su državljani ove zemlje”, ističe profesorica Kolenović-Đapo.

Studiju je publikovala Fondacija Friedrich-Ebert.

BHDINFODESK

Related posts

Obavezni dvosedmični karantin za sve koji dolaze u Njemačku

Editor

Strazbur: Evropski sud za ljudska prava odbio je zahtjev iz Beograda da se Crnoj Gori zabrani provođenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Editor

PULJIĆEV ZAOKRET, ODRŽAO MISU: Za blajburške žrtve, ali i “sve žrtve rata i poraća”

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment