Najčitanije Sport

U zemlji svjetskih fudbalskih prvaka, raste novi bh. dragulj

Trenira od pete godine, igra za E-juniore, ima dobar pregled igre, odličan je parader, voli Stegena, Alisona Bekera i Asmira Begovića, a navija za Dortmund i reprezentaciju BiH

U Njemačkoj, zemlji svjetskih fudbalskih prvaka, raste novi fudbalski dragulj kojem stručnjaci predviđaju uspješnu profesionalnu karijeru. Zove se Din Komarica, rođen je i živi u Sindelfingenu, gradu u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg, ima 11 godina, član je SV Böblingen, igra sa dječacima do 12 godina – za E-juniore i želi da nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Vijest o dječaku koji se svojim talentom posebno ističe među mnogobrojnim vršnjacima u ovoj, između ostalog, i fudbalskoj zemlji, čiji su stadioni, od Četvrte do Prve Bundeslige uvijek puni, odvela nas je do Sindelfingena, gradića u blizini Stuttgarta, jednom od 25 općinskih središta okruga Beblingen, čuvenom po proizvodnji kralja automobila – mercedesa. 

Osim što smo željeli upoznati talentovanog dječaka, motiv za ovu sportsku priču je i želja njegovih roditelja, majke Hajrije i oca Ernisa Komarice, da Din jednog dana zaigra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Sarajlija Ernis Komarica, otac talentovanog dječaka važi za vrijednog i uspješnog Bosanca u Baden-Württembergu. Bavi se privatnim biznisom i u obližnjem Magstadtu ima svoj autoservis. Najviše brine o mercedesima, ali i ispravnosti drugih vrsta auta. I sam je veliki ljubitelj najpopularnije sporedne stvari na svijetu. Od 1984. do 1986. godine, prije nego što je svoju nafaku potražio u Njemačkoj, bio je član FK Sarajevo. I on je bio golman. Danas je njegov biro ukrašen fotografijama golmanskih parada sina Dina i tima s kojim je briljirao u Talent ligi Baden-Württemberga. 

Din, sa pobjedničkom ekipom CUP-a 2018/Private album

Veliki talenat

– Din trenira od svoje pete godine. Do ove godine bio je član Sfl Sindelfingen 1962 e.V. Sada je u SV Böblingen. Svi oni koji ga poznaju i rade s njim kažu da ima i previše potencijala i talenta za svoje godine i da će, ako sve bude uredu, biti veliki golman. Motiviše ga igra sa vršnjacima, ali i sa starijima. Ne boji se, siguran je i stabilan, ima odličan pregled igre, i kada je na golu, saigračima ulijeva povjerenje. S obzirom na to da sam i sam igrao fudbal, ne želim na njega vršiti ikakav pritisak. On voli fudbal, ponaša se disciplinovano, ima svoj put i moju punu podršku. Moja i želja supruge Hajrije je da napreduje, da mu za to obezbijedimo sve uslove i da, ako Bog da, zaigra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine – kaže Ernis Komarica.

– Rođen sam 4. jula 2009. godine. Treniram i igram od svoje pete godine. I moja braća, Armin i Džan vole i igraju fudbal. Ja sam golman. Roditelji me podržavaju u svemu, a ja uživam u treninzima i utakmicama. Volio bih da, kad porastem, postanem profesionalni fudbaler i da branim za neki poznati tim. Od golmana najviše volim da gledam kako brane Mark-Ande der Stegen, Alison Beker, Manuel Neuer i Asmir Begović. Oni su najbolji. Od njemačkih klubova navijam za Dortmund i Stuttgart. Volim kad za vrijeme raspusta idemo u BiH i naše Sarajevo, a volio bih braniti i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine – kaže Din Komarica.

O Dinu su pisale i njemačke novine / Private album


Na naše pitanje, zbog čega je odabrao da bude baš golman, Din kao “iz topa“ odgovara: Volim da „letim“!

O Dinu Komarici će se još čuti. Želimo mu da uspije! I da zaigra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine!

Haris Halilović


Related posts

Amel Tuka predvodi reprezentaciju Evrope u dvomeču protiv Amerike

Editor

Odjeci derbija iz ugla vatrenog navijača Željezničara: Sarajevski derbi nikad više neće biti što je nekad bio…

Zbog ponašanja navijača u Beču: UEFA kaznila FS/NSBiH sa 34.000 eura

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment