BiH dijaspora

On Line: “Uspješno održana Izborna Skupština KBS-a “

banner

U subotu 19.septembra 2020.godine, održana je 4.skupština Kongresa Bošnjaka svijeta (KBS), 3. po redu izborna od jula 2011.godine, kada je osnovana ova globalna nevladina organizacija Bošnjaka.

Zbog pandemije i nemogućnosti dolaska delegata u Sarajevo, skupština je održana video konferencijom. Od 54 registrovana delegata, prisustvovalo je 44, sa 4 kontinenta, uz 17 sati vremenske razlike. Delegati skupštine su se uključili na skupštinu iz daleke Australije, Turske, Bosne, Slovenije, Švedske, Norveške, Amerike , Kanade, i Austrije. Sjednicu je otvorio dosadašnji predsjednik skupštine Avdo Huseinović, nakon čega su delegati izabrali radno predsjedništvo skupštine, verifikacionu komisiju, zapisničara i ovjerivače zapisnika. Presjedavajući skupštine Zahid Sejo Muharemović je nastavio vođenje skupštine.

Na skupštini je i usvojen novi statut KBS-a. Nakon usvajanja izvještaja o dosadašnjem radu i dodjele plakete dugogodišnjem aktivisti i dosadašnjem potpredsjedniku UO KBS-a Mujki Eroviću, pristupilo se izborima organa organizacije. Delegati su jednoglasno reizabrali predsjednika KBS-a Azema Derviševića, i potpredsjednika Ahmeta Sejdića. Na ovaj način je potvrđen kontinuitet ove organizacije, i odato priznanje za dosadašnji uspješan rad i prezentaciju organizacije kako u domovini, tako i u svijetu., Derviševiću i Sejdiću, poznatim komandantima Armije Republike Bosne i Hercegovine. Skupština je također, čestitala Ahmetu Sejdiću povodom dodjele priznanja Srebreni štit Bosansko- podrinjskog kantona.

U upravni odbor su još izabrani : Emina Cerić iz BiH, Suad Tica iz SAD, Munib Ramović iz Australije, Nihad Krupić iz Kanade, Mead Mišić iz SAD, Enver Eno Felić iz BIH i Mehmed Kozlica iz SAD.
Predsjedništvo Skupštine KBS: predsjednik Zahid Sejo Muharemović iz BiH, potpredsjednici Dževad Mešan iz Norveške, Safet Alispahić iz Australije, i Nedžad Avdović iz SAD.
Nadzorni odbor : Sulejman Vranj iz BiH, Kemal Čolakhodžić iz SAD i Tahir Šuško iz Švedske.

Na kraju veoma uspješne skupštine usvojen je okvirni plan i program rada i donesena odluka da se osnuje internet platforma KBS-a, gdje bi se moglo bolje predstaviti rad KBS i diskutovati o temama bitnim za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake širom svijeta. Upućena je poruka svim glasačima na sljedećim lokalnim izborima u BiH da svoj glas daju kandidatima i strankama koji su do sada radili pošteno, profesionalno i patriotski svoj posao.

Kongres Bošnjaka Svijeta – World Congress of Bosniaks

Related posts

London: Dr. Almir Badnjević proglašen vijećnikom evropske organizacije EAMBES

Urednik BiH Info Desk

PREKOOKEANSKE LOVAČKE PRIČE: Lovačko udruženje „Ćurevci“ zaljubljeni u prirodu i lov

Urednik BiH Info Desk

Stuttgart: “U tuđoj avliji” okupili se uspješni Bosanci i Hercegovci

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment