Dopunske škole

REUTLINGEN: POČELO IZVOĐENJE NASTAVE U BOSANSKOJ ŠKOLI

Izvođenje dopunske nastave odvijat će se svake nedjelje, od 11 do 13 sati. Puna podrška Saveza, rukovodstva Kulturne zajednice BiH Reutlingen e.V. i Edina ef. Pašalića

REUTLINGEN – U nedjelju, 20. septembra 2020. godine, u prostorijama Kulturne zajednice BiH Reutlingen e.V. (bošnjačkog džemata u Reutlingenu/Eningenu) počelo je izvođenje dopunske nastave na bosanskom jeziku u školskoj 2020/2021. godini.Nastava će se izvoditi jednom sedmično, svake nedjelje, od 11 do 13 sati, na adresi: Am Kappelbach 20, 72800 Eningen unter Achalm. Učenici će biti podijeljeni u dvije grupe, od prvog do petog i od petog do devetog razreda. Nastavu će izvoditi Ajdina Bešeć, profesorica bosanskog jezika i književnosti, a koordinatorica škole je gospođa Edina Zečević.

Reutlingen je grad u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg i sjedište je istoimenog okruga.Po popisu stanovništva s kraja 2007. godine, Reutlingen ima 112.458 stanovnika. Nalazi se na 380 m nadmorske visine, a od većih gradova, Stuttgarta udaljen je 31 km (južno) i Ulma 57 km (sjeverozapadno).Bosanska škola u ovom gradu osnovana je krajem 2014. godine, na ideju Saveza dopunskih škola BiH i bh. aktivista iz ovog grada i okoline predvođenih gospođom Edinom Zečević, u saradnji sa GK BiH u Stuttgartu.

Nakon više od pola godine zajedničkih aktivnosti, na prigodnoj svečanosti održanoj, u petak, 24. aprila 2015. godine počela je sa radom Bosanska dopunska škola u Reutlingenu koju je tada upisalo više od 30 djevojčica i dječaka.Dopunska nastava na bosanskom jeziku dugo se izvodila u prostorijama Matthäus-Beger-Schule, Planie 25, 72764 Reutlingen, po planu i programu dopunske nastave za djecu u inostranstvu Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.Prije pet i po godina, svečanosti početka rada bosanske škole u Reutlingenu prisustvovali su i predstavnici Generalnog konzula BiH u Štutgartu, predstavnici Saveza dopunskih škola BiH, Svjetskog saveza dijaspore BiH, Kulturne zajednice BiH, bošnjačkog džemata i mnogi drugi. Dopunsku nastavu u Reutlingenu izvodila je Ermina Dedić, bachelor bosanskog jezika i književnosti, a koordinator škole bila je (i sada je) gospođa Edina Zečević.Nakon odlaska profesorice Dedić i nedostatka predavača škola jedno vrijeme nije radila.Na zadovoljstvo svih, posebno roditelja i djece, bosanska škola u Reutlingenu, u nedjelju, 20.09.2020. godine,ponovo je počela sa radom.

Svečanosti početka izvođenja nastave na bosanskom jeziku u Reutlingenu, u školskoj 2020/2021. godini prisustvovao je i predsjednik Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori Haris Halilović.Bosansku školu mogu pohađati sva djeca školskog uzrasta čiji su roditelji iz BiH ili porijeklom iz BiH i sa prostora bivše Jugoslavije, kao i sva druga djeca čiji roditelji to žele, a prihvataju nastavni plan i program dopunskih škola Bosne i Hercegovine.Sve informacije oko Bosanske škole u Reutlingenu mogu se dobiti, putem telefona, broj: 0172 88 22 839, u prostorijama Kulturne zajednice BiH Reutlingen e.V. (bošnjačkog džemata u Reutlingenu/Eningenu), na adresi: Am Kappelbach 20, 72800 Eningen unter Achalm, u Savezu dopunskih škola BiH u dijaspori (0176 200 79 537) i Generalnom konzulatu BiH u Stuttgartu.

(PLIMA)

Related posts

Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore: Čuvajmo bosanski jezik u dijaspori

BHD Info Desk Administrator

Susreti bosanskih škola u Njemačkoj: GOSTI OBOGATILI DJEČIJI PROGRAM O DOMOVINI

Editor

Engleska: Hasan Hasanović, promoviran u počasnog višeg istraživača De Montfort Univerziteta Leicester

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment