BiH dijaspora

Povratnik iz dijaspore Suad Bešlić: Počasni građanin općine Živinice, kandidat za načelnika Kalesije

banner

Suad Bešlić uspješan konstruktor – inovator, povratnik iz Njemačke jedan je od rijetkih biznismena u bh. dijaspori koji se zastalno vratio u domovinu, otvorio fabriku, pokrenuo proizvodnju, spoznao probleme običnog građanina te odlučio da se kandiduje za načelnika Kalesije. O motivima povratka, uključivanja u dnevnu politiku i želji da pokuša riješiti životne probleme običnog građanina prvo je kazao: “Vratio sam se u Bosnu i Hercegovinu kako drugi ne bi otišli.”

BHDINFODESK: Kandidat ste za načelnika Kalesije, na megdan izlazite čovjeku koji je već 25 godina neprikosnoven na tom terenu. Na čemu gradite optimizam da ćete izaći kao pobjednik?

Suad Bešlić: Prije svega, želim se zahvaliti Vama koji ste pokazali interesovanje za moju kandidaturu za načelnika. I to je veoma lijepa poruka građanima Kalesije.
Da, kandidat sam za načelnika Općine Kalesija. Na megdan izlazim, rekao bih, nepravdi koju trpe građani Kalesije već dugo vremena. Kada je u pitanju aktuelni načelnik u Kalesiji, on je na toj funkciji protekle četiri godine. Ne bih rekao da je „neprikosnoven“, jer to bi značilo da ima neku dominaciju.
Nad herojskom Kalesijom dominaciju nisu imali ni agresori, a kamoli aktuelni načelnik. Činjenica jeste da dominira nad resursima i budžetom Općine, zahvaljujući potkupljivim vijećnicima, koji su zbog svojih interesa i direktnog upošljavanja sebe i članova svojih porodica u javne ustanove i preduzeća, u potpunosti prepustili odlučivanje u ruke jednog čovjeka.
Neprikosnoven jeste, najblaže rečeno zbog sumnjive prošlosti. Od prijateljskih i poslovnih veza s osuđenim ratnim zločincem Fikretom Abdićem-Babom, ali i poslije agresije, kada je politički sarađivao i bio član i kandidat na izborima u stranci još jednog ratnog zločinca, Jadranka Prlića! Pa i do brzog i enormnog bogaćenja u kojem su žrtvovani brojni pojedinci i firme… u modelu djelovanja „Imal’ mene tu?“, i već poznatoj težnji „Da mora ugasiti sve koji se bave sličnom djelatnošću, kako bi preuzeo poslove“. Ovo je građanima Kalesije poznato, ali ne smiju javno pričati o tome. Naravno da ću neke od ovih i sličnih tema otvoriti prema javnosti.
O njegovom načelnikovanju najbolje govori trenutna situacija u Kalesiji, činjenica je da na Lokalnim izborima imamo čak osam kandidata za načelnika. To je poruka da se nije dobro radilo, očigledno je da u političkoj krizi svi vide svoju šansu. Ne znam motive pojedinih kandidata, ali moj motiv je da Kalesiju pokrenem ekonomski, a za to su potrebne investicije i ja ih mogu obezbijediti s pozicije načelnika. Dakle, to je i odgovor na drugi dio Vašeg pitanja. Ne bih to čak nazvao optimizmom, nego realnom pričom. Trenutno imamo načelnika koji nije realizirao skoro ništa od obećanja, i siguran sam da će građani tražiti promjenu, odnosno osobu koja može napraviti promjene. A one su potrebne Kalesiji. Promjene iz temelja!

BHDINFODESK: U javnosti ste poznati kao povratnik – investitor iz dijaspore. Možete li nam malo više reći o vašem projektu i proizvodnji koju ste razvili u domovini. Na koje ste prepreke nailazili i da li ste ih prevazišli?

Suad Bešlić: Da, vratio sam se u Bosnu i Hercegovinu kako drugi ne bi otišli. Prvog oktobra 2017. godine sam zatvorio dvadesetogodišnje poglavlje svog života u Njemačkoj, kao uspješan konstruktor – inovator odlučio sam da se vratim u Bosnu i Hercegovinu i svoje znanje i sposobnost, svoj kapital usmjerim u jačanje bh. privrede i tako još jednom pokažem kako se država voli, prvo sebi, pa onda i drugima da budem primjer.
Nakon što sam diplomirao i dobio posao u kompaniji koja se bavi proizvodnjom sofisticiranih vatrogasnih vozila, napravio sam inovativno rješenje u izradi konstrukcija za vatrogasna vozila te sam predložio vlasniku te firme da neke od segmenata nadogradnji proizvodimo u Bosni i Hercegovini.
Prvobitna ideja je bila da dovedem dvadeset mladih ljudi iz Kalesije u München da rade u firmi u kojoj sam bio zaposlen. U Kalesiji sam iskupio dvadeset radnika, i tada se desilo nešto neočekivano, suze jedne majke su me tako zaboljele, da sam se vratio u München i rekao vlasniku firme da ne mogu raditi na ovom projektu, predlažem da pokrenemo proizvodnju segmenata nadogradnji u Bosni i Hercegovini.
Mislio sam tada da će ovakva vrsta investicije biti dočekana raširenih ruku. Nažalost, živimo u dosta neuređenoj državi i u mojoj Kalesiji mnogo šta ne štima. Ne samo mene nego i sve druge investitore aktuelni načelnik je protjerao ne želeći zdravu konkurenciju. Srećom, samo nekoliko kilometara dalje u Živinicama su prepoznali taj projekat, te me aktuelni gradonačelnik Samir Kamenjaković dočekao raširenih ruku. Bio sam mu prvi investitor u vrijeme njegovog početnog mandata, nakon čega sam doveo i druge firme iz München koje sada uspješno posluju u Živinicama.
Sve prepreke na koje sam nailazio su me dodatno ojačale. Tamo gdje posustane moja snaga, dođe Božija Milost. Tako se prošle godine ispunila moja životna želja, 25. novembra – za Dan državnosti naše voljene domovine, proizveo sam u mojoj fabrici i prvo bh. vatrogasno vozilo za brze intervencije, na šasiji Mercedesa, koje je Grad Živinice kupio za potrebe civilne zaštite.
Gradonačelnik Samir Kamenjaković i Gradsko vijeće Općine Živinice su mi se zahvalili PLAKETOM „SUAD BEŠLIĆ – Počasni građanin općine Živinice“

Suad Bešlić / Private album

BHDINFODESK: Predstavite malo sebe, vaš rad u dijaspori (kada ste otišli, šta ste radili) potom odluku da se vratite kući i kako neko iz dijaspore vidi domovinu?

Suad Bešlić: Ponekad je najteže govoriti o sebi. Rođen sam u Kalesiji i kao maloljetnik se uključio u domovinsko-odbrambeni rat. Učestvovao sam u nizu velikih bitaka i akcija Armije R BiH u tom kraju, bio sam i više puta ranjavan, te sam zbog kompleksnosti posljednje rane u ratu bio, na preporuku ljekarskog tima UKC Tuzla, izmješten na liječenje u München. Doslovno sam nakon toga bio prepušten sam sebi. Nisam želio da živim od neke socijalne pomoći, nego sam se angažovao na raznim poljima. Radio sam i kao vozač gradonačelnika Grada Erdinga te se školovao i na polju nauke radio i počeo razvijati vlastiti biznis. Tako je sazrela ideja o povratku u domovinu i razvoju vlastitog biznisaČesto kažem za sebe da sam i autor dvije knjige, da me kroz knjigu mogu upoznati i osobe s kojima nisam u direktnoj komunikaciji. U knjigama “Svjedok istine” i “Jah” sam pisao o životu ekonomskih migranata u kojim se mogu pronaći mnogi gastarbajteri u njemačkom društvu.

Kako neko iz dijaspore vidi svoju domovinu je vjerovatno pitanje za svaku osobu iz dijaspore.
Ne mogu govoriti u nečije ime, ali sigurno da svako u dijaspori voli svoju domovinu. Možda im smeta što ih neko gleda kao “bankomat” i ništa više od toga. Fakti su da ova država maltene preživljava zahvaljujući dijaspori, odnosno novcu koji šalje dijaspora. Mi kao država, moramo mijenjati svoj odnos prema dijaspori, vezivati ljude za domovinu, pomoći im da sačuvaju svoj – naš jezik i identitet, stimulisati ih da ulažu u domovinu. Zašto, zato što su to naši ljudi, što smo jedno, ma gdje bili. Dijaspora je suho zlato i neiskorišteni potencijal Bosne i Hercegovine. Kroz aktivnosti u Zajednici BiH u München spoznao sam sve probleme odnosa dijaspore i domovine. To je za sada jednosmjerna ulica. Kad je dijaspora u pitanju, lokalna politika treba olakšati administraciju i uvesti posebne kancelarije za dijasporu. Državni nivo vlasti, treba uvesti Ministarstvo za dijasporu, čime bi se počeli rješavati mnogi problemi. Na dobrobit svih nas.

BHDINFODESK: Recite nam šta nudite biračima i zašto oni trebaju glasati za vas, u ovo doba korone kako ćete komunicirati sa svojim glasačima?


Suad Bešlić: Šta nudim biračima? Svako od nas mora da bude ona promjena koju želi da vidi u ovoj državi. Želim da moj povratak u Bosnu i Hercegovinu bude podstrek mladim ljudima koji kane otići iz ove zemlje, da ostanu i da udruženim snagama radimo na oporavku privrede, otvaranju radnih mjesta, i stvaranju povoljnijeg ambijenta za život. Nigdje nije ljepše, kao kod kuće! Prije svega, pozivam građane Kalesije, ali i cijele BiH, da budu birači – a ne samo glasači.
Nudim građanima investicije koje će donijeti nova radna mjesta. Novac od investicija će se trošiti i puniti budžet Općine, kao što je to slučaj u općini Živinice, gdje se kroz strane investicije budžet Općine skoro udvostručio, a neke od tih investicija su mogle biti realizovane i u općini Kalesija. U konačnici, nudim rješenje da ostanemo u Kalesiji.

Ono što nudim građanima Kalesije ću posebno prezentirati u direktnoj komunikaciji s njima u toku predizborne kampanje, svakako i putem oficijelne Facebook stranice SUAD BEŠLIĆ.

Namik Alimajstorović / BHDINFODESK

Related posts

BBC / Velika Britanija: Emina pronašla doktoricu koja je spasila njenu porodicu u ratu

BHD Info Desk Administrator

Danska: Trebinjac Admir Kočo trudi se i bori – za sebe, za svoj uspjeh i, najvažnije, za svoju voljenu familiju

Norveška: Svečano obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Leave a Comment