Bosnia Appeal

Njemačka: Fond “Gazi Husrev-beg” podijelio 248 stipendija

Iz Fonda “Gazi Husrev-beg” Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) u Sarajevu je uručeno 248 stipendija za školsku/akademsku 2020/2021. godinu.

Ovogodišnju stipendiju dobili su učenici i studenti iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka, a uručeno im je ukupno 220.400 KM. Podjela stipendija za učenike održana je u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese, a za studente u Velikoj Sali Gazi Husrev-begove biblioteke.

Svečanosti je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović.“Kada je u pitanju obrazovanje i pomoć studentima i učenicima smatram da je jako važno da cijelo društvo na neki način bude spremno da podrži odgojno-obrazovne procese, pogotovo kada su u pitanju mladi ljudi koji stiču znanje. Ove stipendije koje Fond ‘Gazi Husrev-beg’ iz Njemačke tradicionalno dodjeljuje svake godine je dobar vjetar u leđa našim studentima i učenicima”, istakao je Kavazović.

Kako je rekao, cijela zajednica izdvaja mnogo za stipendiranje učenika, ali to nikada nije dovoljno.“Smatram da se svi trebamo još više uključiti i pomoći pogotovo u ovo vrijeme pandemije, kada djeca nisu na nastavi treba im pomoći da oni održe tu kondiciju učenja i da se posvete nauci”, dodao je Kavazović.

Midhat Beganović, predstavnik Fonda “Gazi Husrev-beg”, rekao je da ove godine obilježavaju 20 godina od postojanja Fonda.“Smatramo da naša država i društvo se može definitivno razviti na temelju nauke, obrazovnih procesa…Kapacitet stipendija svake godine je sve veći i veći. Određeni broj džemata učestvuje u stipendiranju”, pojasnio je Beganović.

On je istakao da je do sada podijeljeno 2.940 stipendija u vrijednosti od oko 2,8 miliona KM.

BHDINFODESK

Related posts

Anonimna Sarajka uplatila novac za operaciju Faruka Geljića

Editor

POMOZIMO BIVŠEM UGLEDNOM PROFESORU KOJI JE PREŽIVIO ČETIRI LOGORA

BHD Info Desk Administrator

‘Merhamet’ Sarajevo: Podijelio 65 godišnjih stipendija učenicima iz BiH

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment