Bosnia Appeal

Njemačka: Fond “Gazi Husrev-beg” podijelio 248 stipendija

banner

Iz Fonda “Gazi Husrev-beg” Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) u Sarajevu je uručeno 248 stipendija za školsku/akademsku 2020/2021. godinu.

Ovogodišnju stipendiju dobili su učenici i studenti iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka, a uručeno im je ukupno 220.400 KM. Podjela stipendija za učenike održana je u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese, a za studente u Velikoj Sali Gazi Husrev-begove biblioteke.

Svečanosti je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović.“Kada je u pitanju obrazovanje i pomoć studentima i učenicima smatram da je jako važno da cijelo društvo na neki način bude spremno da podrži odgojno-obrazovne procese, pogotovo kada su u pitanju mladi ljudi koji stiču znanje. Ove stipendije koje Fond ‘Gazi Husrev-beg’ iz Njemačke tradicionalno dodjeljuje svake godine je dobar vjetar u leđa našim studentima i učenicima”, istakao je Kavazović.

Kako je rekao, cijela zajednica izdvaja mnogo za stipendiranje učenika, ali to nikada nije dovoljno.“Smatram da se svi trebamo još više uključiti i pomoći pogotovo u ovo vrijeme pandemije, kada djeca nisu na nastavi treba im pomoći da oni održe tu kondiciju učenja i da se posvete nauci”, dodao je Kavazović.

Midhat Beganović, predstavnik Fonda “Gazi Husrev-beg”, rekao je da ove godine obilježavaju 20 godina od postojanja Fonda.“Smatramo da naša država i društvo se može definitivno razviti na temelju nauke, obrazovnih procesa…Kapacitet stipendija svake godine je sve veći i veći. Određeni broj džemata učestvuje u stipendiranju”, pojasnio je Beganović.

On je istakao da je do sada podijeljeno 2.940 stipendija u vrijednosti od oko 2,8 miliona KM.

BHDINFODESK

Related posts

‘Merhamet’ Švedske donirao 82.000 KM narodnim kuhinjama u BiH

BHD Info Desk Administrator

Jusuf Nurkić donirao 125 tona hrane koja će biti podijeljena širom BiH

Editor

Travnik: Norveški humanitarac osigurao minibus za Udruženje “Sreća za sve”

Editor

Leave a Comment