BiH dijaspora

(VIDEO) Džaferović se susreo s bh. građanima u Islamabadu

banner

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u okviru dvodnevne posjete Pakistanu prisustvovao je inauguraciji Parka prijateljstva Islamske Republike Pakistan i Bosne i Hercegovine u Islamabadu koji će ostati svjedok dobrih odnosa.

Fena

Nakon toga predsjedavajući Džaferović i bh. delegacija koju predvodi obišli su džamiju kralja Faisala koja je najveća džamija u Pakistanu i južnoj Aziji i šesta najveća u svijetu.

Džamija ima kapacitet za smještaj približno 300.000 vjernika, 100.000 u glavnoj molitvenoj prostoriji, dvorištu i trijemima te još 200.000 u dodanim terenima. Time Džamija Faisal ima treći najveći kapacitet smještaja vjernika nakon Mesdžidul-harema u Meki i Poslanikove džamije u Medini.

Svaka od četiri munare džamije su visoke po 80 metara i to su najviše munare u južnoj Aziji. Džamija Faisal je dobila ime po saudijskom kralju Faisal bin Abdul Azizu, koji je podržao i finansirao projekt.

U nastavku prvog dana posjete predsjedavajući Džaferović susreo se s bh. građanima u Pakistanu koji su ga došli pozdraviti u Ambasadi BiH u Islamabadu.Kako je kazao, pored oficijelnih sastanaka koji su dio svake posjete uvijek mu je drago susresti se s bh. građanima BiH koje su različite okolnosti dovele u ovu zemlju.

Napomenuo je da je Pakistan veliki prijatelj Bosne i Hercegovine te je najavio da će se u budućnosti jačati saradnja dvije prijateljske zemlje bez otvorenih pitanja što je interesu obje države.

Poručujem vam da ostanete čestiti građani države koja vas je ugostila. Pozivam vas da nikada ne zaboravite vašu državu – kazao je Džaferović.
Džaferović bi se sutra trebao susresti s predsjednikom Islamske Republike Pakistan Arifom Alvijem i predsjednikom Parlamenta Asadom Qaiserom.

Fena

Related posts

Romaneskna priča Sarajlija u Novoj Kaledoniji – Sudbinom ispisan životni put

Sarajevo: Bosna International Forum predstavio servis za dijasporu

Editor

Aerodrom Sarajevo: Iz Londona stigli bh. državljani

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment