BiH

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo 51 civila na području Bosanske Krupe 1992. godine

banner

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), uz asistenciju MUP-a RS, jutros su na području mjesta Donji Dubovik, opština Krupa na Uni, uhapsili Ćulibrk Dušana (1970.), osumnjičenog za ratne zločine.

Akcija je sprovedena po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, a osumnjičeni se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika agresorskih paravojnih jedinica 1992. godine učestvovao u odvođenju, a potom i ubistvu, 44 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zarobljeni u logoru Omarska u opštini Prijedor, te odvedeni radi navodne razmjene, da bi potom bili odvezeni na lokalitet jame “Lisac”, na području mjesta Donji Dubovik, gdje su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja. Njihova tijela i posmrtni ostaci su pronađeni, ekshumirani iz jame “Lisac” i identifikovani 2000. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nadalje, optuženi se tereti da je početkom avgusta, u mjestu Donji Dubovik, presreo grupu od sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću, te pucanjem iz vatrenog oružja, počinio ubistvo navedenih civila čija su tijela pronađena i ekshumirana iz jame “Lisac”.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Policijski službenici SIPA-a, osumnjičenog će tokom dana predati postupajućem tužiocu.

U okviru istog predmeta, putem međunarodne pravne pomoći, na području Republike Srbije, pronađen je i ispitan u svojstvu osumnjičenog i Kotur Milorad, rođen 1961. godine, u Bosanskoj Krupi, koji se nalazi na području Novog Sada, R Srbija.

BHDINFODESK

Related posts

RS za lobiranje u Americi izdvojila 780.000 dolara

BHD Info Desk Administrator

Zločini protiv čovječnosti u Foči: Radovan Paprica i Slavko Ognjenović osuđeni na po osam godina zatvora

Editor

Komšić: Svaka država bi slavila dan kad je obnovljena njena državnost

Editor

Leave a Comment