BiH

Jednoglasno: Benjamina Karić nova gradonačelnica Sarajeva

banner

Gradsko vijeće Grada Sarajeva izabralo je danas Benjaminu Karić za gradonačelnicu Grada Sarajeva. Ona je izabrana jednoglasno sa 26 glasova za.

Karić je bila prijedlog SDP-a, a za njen izbor saglasnost je dalo 15 vijećnika. Izjašnjava se kao Ostali, tako da nije bilo prepreka da se ona nađe na ovoj funkciji.

Karić je rođena 1991. godine u Sarajevu. Od svoje 18. godine je član SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica partije. Uporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta. Dobitnica je Srebrene značke za izuzetan uspjeh na dodiplomskom i postdiplomskom studiju.

Javnosti je poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u Bosni i Hercegovini i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Autor je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prevoda sa latinskog jezika. Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik. Doc. dr. Benjamina Karić (rođ. Londrc) udata je i majka jednog djeteta.

Podsjetimo, Bogić Bogićević je odbio prihvatiti funkciju gradonačelnika nakon peripetija koje su se dešavale na prvoj konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća.

BHDINFODESK

Related posts

Povodom tragične smrti sedam osoba u Brčkom: Dan žalosti u Federaciji BiH i Brčko distriktu

Editor

Prvostepena presuda: General Sakib Mahmuljin osuđen na 10 godina zatvora

Editor

Erdogan ostaje partner BiH, Dodik opet o mirnoj disoluciji Komšić poručio ‘nema je mirnim putem’

Editor

Leave a Comment