BiH

Bijeli golub ponovo (ne) leti 84/ 205: Suljine lajsne

U kolumni od 13. oktobra „Kad život (ne)ide svojim tokom“, s razlogom spomenuo poznatog zvorničkog stolara Sulju Kalabalukovića. Proljetos stigli moji umjetnički i mirovni eksponati nastali u Skandinaviji. Ram jedne slike, koja mi mnogo znači, oštećen pa hajde kod njega da nadjem par letvica. Apstrakcija je i ne ide pozlaćeni, „duboki“ i slični.

STARA GARDA: Suljo je stara garda, ona vrsta majstora koji drže do renomea- izrezaće maksuz. I savjetuje: namjesto debljine 5 mm, da bude duplo više. Nisam imao srca da brkam, ali dok smo kafenisali zamolim kad ponovo bude „palio“ mašinu da smanji na debljinu koju sam s početka rekao. Ipak je to moj „teren“, ostavim lajsne- doću za sedmicu, dvije.

Tako i bude. Nakon što sam više puta zvonio javlja se Suljo promuklog i tihog glasa. I on i supruga hasta. S vrata da su radili test na koronu a narednog dana stiće rezultati. Predložim da skratimo razgovor da se ne prehladi. Prije nego sam krenuo Suljo dade lajsne koje je stanjio kako sam zamolio.

Sutradan javlja dobru vijest da su nalazi negativni. Tek tada sam poželio ukrojiti letvice. Slika je stajala u kuhinji nekadašnjeg stana u Örebru iznad Majkinog „mjesta“, dvosjeda pored prozora. Sada je opet u kuhinji iznad njenog mjesta, ovaj put tuzlanskog stana- volim je zraknuti i malo mi vedrije.

POTRAGA ZA SULJOM: Nekoliko dana uzalud Sulju zvao. Slao poruke- niko se ne javlja?! Sinoć napokon ON na messengeru. Ko da sam slutio na belaj- oboje fasovali koronu! Nesiba, nakon što je nakratko „vidjela“ Tuzlu i dobila samo infuziju, sada je u zvorničkoj bolnici- kod Sulje blaže i u kućnom je karantinu.

Znači ispade falš test kod privatnika, zadžabe platiše 96KM. Važnije ima li ko pomoći? Sin sa familijom u Tuzli, čerka u Švajcarskoj. Dok je Nesiba u bolnici Suljo, koji je neki dan napunio 80, nekako se snalazi. Za pare nije problem da mu se donese što treba. Iscrpljen je ali dobro se drži. Sa suprugom je u stalnom telefonom kontaktu i doktori kažu da će za par dana izaći. Super, neka bude tako!

U sokaku od Mehinagića kuće, potom nekadašnje Hasana Nedžibovića, put na Kamen i prema Bukoviku vodi pored Suljine i haman nema više nikoga od starih Zvorničana. I baš nekako kao s početka teksta: Kad život (ne)ide svojim tokom…

P.S. Iz Holandije poruka:„Garant interesantno pred izbore…“, a nakon dana ”D”, da ću sigurno o tome pisati. A ne- dovoljno od mene sa kolumnom na portalu dijaspore („Svi na kazan!“) i dva puta „reprizirano“ na Fb. Svašta nešto treba da bi se desilo čudo, a (pre)ostalo je još prilično pametnih pa neka gledaju kako će sa više od pola BiH koja nije glasala! Ubuduće objave povremeno i samo koje se tiču moje p r i č e.


Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje. Prenose Fb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK, portal BHDINFODESK i šalje na preko 80 mail adresa.

Piše: Sead Hambiralović

Related posts

Obilježena 15. godišnjica Oružanih snaga BiH

Urednik BiH Info Desk

Lisica u kokošinjcu: Negator genocida predložen da nadzire Revidiranu strategiju

Editor

Sjećanje na 5. april 1992. godine: 1.425 dana opsade Sarajeva, granate, smrt, ranjavanje, glad….

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment