Lifestyle

Istraživanje: Koja je tkanina najbolja za kućnu izradu maski?

Tim sa Sveučilišta Cambridge testirao je razne tkanine za izradu zaštitnih maski kako bi utvrdili koje najbolje štite od koronavirusa. Učinkovitost maske su utvrdili tako što proučavali koliko dobro različiti materijali blokiraju virusne čestice veličine od 0,2 do 1,0 mikrometara.

Ovaj tim je osmislio eksperiment kako bi ispitao koliko dobro 20 najčešće dostupnih tkanina i materijala za kućanstvo mogu filtrirati čestice veličine virusa dok osoba kašlje.

Istraživanje je pokazalo da svaka maska, bilo da je riječ o N95 maskama ili platnenim maskama, filtrira manje sitnih čestica kada je izložena zraku velike brzine (kašljanje / kihanje) u usporedbi sa zrakom normalne brzine (obično disanje). Tijekom kašljanja, čak su i N95 maske filtrirale samo 53% čestica, a kirurške maske filtrirale su manje od ovog, oko 48%.

Teške tkanine s niskom propusnošću, poput trapera, pružale su najbolju zaštitu; međutim, pokazalo se da otežavaju disanje i stoga nisu pogodne za izradu maski. Testovi su pokazali da su prikladnije tkanine kao što su filcana vuna s 36% učinkovitosti filtriranja i prošiveni pamuk s 35% učinkovitosti. Tkanine koje se nisu pokazale učinkovitima su pamučne majice (25% učinkovitost), Lycra (21%) i lagane majice (11%).

Tim je provjeravao učinkovitost maski i kada su mokre. Kad su bile mokre, N95 i kirurške maske pretrpjele su značajan pad učinkovitosti filtracije – za sedam, odnosno pet postotnih bodova. Kod platnenih je pad bio manji, a neki su materijali čak bili učinkovitiji kad su bili mokri, vjerojatno zbog skupljanja vlakana ili promjene elektrostatičkih svojstava.

Također su ustanovili da je učinkovitost i filtracija već kod slojevitih tkanina. Na primjer, maska ​​s jednim slojem prošivenog pamuka, jednim slojem debele vune i dva sloja topljivog spojnog sloja mogla je filtrirati čestice s oko 60% učinkovitosti, što je vie nego što je zabilježeno kod N95 maski.

No, nije dovoljno da tkanina samo dobro filtrira čestice. Bitno je i da tkanina koja se koristi za izradu maski ne otežava disanje. Pokazalo se da tkanine otežavaju disanje u usporedbi s maskama N95, piše The Conversation.

No, čini se da je bolje ikakva maska nego nikakva. Studija koju je vodio profesor za javno zdravstvo Yifang Zhu, utvrdila je da čak i jednostavna platnena maska ​​pruža značajnu zaštitu protiv prijenosa covida-19, smanjujući širenje respiratornih kapljica za čak 77%.

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 308: K L U P E

Editor

EU i Coronavius: BiH i dalje označena crvenom bojom

Editor

Bračni par Željka i Mirsad Terzo: Najveći dar koji svaki čovjek ima je slobodna volja

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment