Sport

Žrijeb za kvalifikacije za SP u Kataru: Bosna i Hercegovina u četvrtom šeširu

banner

Plasman na naredni Mundijal iz evropske zone kvalifikacija izborit će 13 nacionalnih timova

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) potvrdila je danas jakosne šešire za žrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo “Katar 2022” koji će se održati u Cirihu 7. decembra ove godine od 18 sati.

Fudbalska reprezentacija Hrvatske bit će među nositeljima, Srbija će se naći u drugom šeširu, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora u četvrtom, dok je Kosovo svrstano u peti, javlja Anadolu Agency (AA).

Pored Hrvatske nositelji grupa kvalifikacija su Francuska, Engleska, Portugal, Španija, Italija, Danska, Njemačka i Holandija.

Drugi šešir čine Švicarska, Vels, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Srbija, Turska, Slovačka i Rumunija.

U trećem su Rusija, Mađarska, Republika Irska, Češka Republika, Norveška, Sjeverna Irska, Island, Škotska, Grčka i Finska, dok su u četvrtom Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bugarska, Izrael, Bjelorusija, Gruzija i Luksemburg.

Peti je odabran za Armeniju, Kipar, Farska ostrva, Azerbejdžan, Estoniju, Kosovo, Kazahstan, Litvaniju, Latviju i Andoru, a u najlošijem šestom šeširu su Malta, Moldavija, Lihtenštajn, Gibraltar i San Marino.

Plasman na naredni Mundijal iz evropske zone kvalifikacija izborit će 13 nacionalnih timova. Na SP-u će igrati pobjednici 10 kvalifikacionih grupa (dvokružni bod sistem) koje će se igrati od marta do novembra 2021. godine, dok će preostala tri biti određena kroz play-off.

U baražu će nastupiti deset drugoplasiranih iz kvalifikacionih grupa te dva najbolja pobjednika grupa iz druge sezone UEFA Lige nacija, selekcije koje ne ostvare plasman na prvu ili drugu poziciju kroz kvalifikacije.

Dvanaest timova bit će podijeljeno u tri tzv. “staze” za doigravanje. Utakmice baraža igrat će se u martu 2022. i eliminacionim sistemom jednim mečom. Pobjednici finala iz tri “staze” bit će preostala tri učesnika SP-a sa Starog kontinenata.

Svjetsko prvenstvo u Kataru, na kojem će nastupiti 32 reprezentacije, održat će se od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine.

Related posts

Asif Šarić privremeno na čelu njemačkog drugoligaša Hannovera

BHD Info Desk Administrator

Prijateljski susret navijača u Tempereu: BiH savladala Finsku

BHD Info Desk Administrator

SV BKC Bosna i Hercegovina: Grad Frankfurt podržao rad klubu sa tri miliona eura

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment