Biznis

Pokrenuta NBBA, poslovna asocijacija Norveške i BiH

banner

Pokretanje Poslovnog udruženja Norveška – Bosna i Hercegovina (NBBA) službeno je otvoreno danas na ceremoniji u Sarajevu.

Ambasador Norveške u BiH Olav Reinertsen istakao je da su bilateralni odnosi dviju zemalja na visokom nivou, ali da je privredna suradnje ograničena – što je bio glavni razlog za osnivanje udruženja.

Dodao je da će NBBA omogućiti potencijalnim investitorima i poduzetnicima da se razvijaju na oba tržišta, te da razmatraju poslovne teme s donosiocima odluka.

“Za norveške investitore posebno interesantne u BiH mogu biti oblasti obnovljivih izvora energije, IT-a, turizma, te drvne i metalske industrije”, izjavio je Reinertsen.

Premijer FBiH Fadil Novalić naveo je da će NBBA doprinijeti jačem povezivanju i suradnji privreda dviju zemalja, te da će u rukama nekog kao što je ambasador Reinertsen to polučiti velike rezultate.

Pojasnio je da je članstvo u udruženju otvoreno za sve organizacije i pojedince, a omogućit će investitorima i poduzetnicima bolju suradnju za brži razvoj.

“Podrška Norveške koju smo imali proteklih decenija ovim će biti dodatno pojačana”, rekao je Novalić.

Ministar privrede i poduzetništva RS Vjekoslav Petričević kazao je da je u ožujku/martu pokrenuta kampanja “Srpska – Republika mogućnosti” i zahvalio je ambasadoru Reinertsenu na mogućnosti da podrži tu kampanju kako bi predstavili resurse i potencijale kojim raspolažu.

Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević izjavio je da Bosna i Hercegovina sa svojim ukupnim resursima treba da se predstavlja Norveškoj, pogotovo kad je u pitanju ekonomija.

Related posts

Saarbrücken: Radni sastanak Privrednih komora TK i Saarlanda

BHD Info Desk Administrator

116. pariški Salon inovacija „Konkur Lepin“ ARMINI MAČKOVIĆ MEDALJA „OCA EVROPE“!

Pozitivna Bosna i Hercegovina: Duga Tehna – Proizvodnja i izvoz jedini pravi put do uspješne firme

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment