Regija

Treba ili ne treba?: Državljanima BiH treba PCR test za ulazak u Srbiju

Državljani Bosne i Hercegovine pri ulasku u Republiku Srbiju, a koji nisu državljani Srbije moraju imati negativan PCR test na prelasku granice. 

Kako je za Patriju potvrđeno iz Operativnog centra MUP Srbije Granična služba Srbije pridržava se Uredbe o mjerama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 koja je na snazi od 20. decembra do 10. januara. 

“Granica se prelazi onako kako je napisano u Uredbi od A do Š”, kazali su iz Operativnog centra MUP Srbije za Patriu.

Pometnja je nastala kada je Granična policija Srbije 21.12. u 12:50 sati obavijestila GP BiH da je došlo do izmjene odluke Vlade Srbije tako da državljani BiH iz entiteta Republika Srpska mogu ući u Srbiju bez PCR testa s tim da moraju ići u izolaciju 10 dana i moraju navesti tačnu adresu na kojoj će boraviti tokom izolacije. Ta informacija je dostavljena u sjedište GP BiH, a direktor GP BiH Zoran Galić naložio je poduzimanje mjera kako bi se razriješila nedoumica koja je stvorena u javnosti. Granična policija BiH zatražila je od MUP Srbije pojašnjenje o ulasku svih bh. državljana u Srbiju, odnosno da li ima nekih promjena u odnosu na objavljenu Uredbu.

U članu 4. Uredbe navodi se:

„Državljanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji, kao i članovima diplomatsko-konzularnog osoblja i članovima njihovih porodica, pri ulasku u Republiku Srbiju, a koji ne posjeduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno ulaze u Republiku Srbiju, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata, određuje se mjera karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana. 
Mjera iz stava 2. ovog člana prestaje da važi ako lice kome je određena u periodu trajanja mjere dobije negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 izdat od strane referentne laboratorije u Republici Srbiji“, navodi se.  

Nakon razgovora člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića stvari su se dodatno zakomplicirale. Komšić je potvrdio kako je Vučić negirao da je promijenjena odluka Srbije u vezi Republike Srpske kao i da bi ta uredba uskoro trebala biti ukinuta za sve državljanje BiH. 

Related posts

U susret ljetnoj turističkoj sezoni: U Crnu Goru bez PCR testa

Urednik BiH Info Desk

Dr. Enes ef Ljevaković: Nema zvanične potvrde da u vakcinama ima komponenti svinjskog porijekla

Editor

MAJSKE ZORE CRNE GORE

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment