Regija

Treba ili ne treba?: Državljanima BiH treba PCR test za ulazak u Srbiju

banner

Državljani Bosne i Hercegovine pri ulasku u Republiku Srbiju, a koji nisu državljani Srbije moraju imati negativan PCR test na prelasku granice. 

Kako je za Patriju potvrđeno iz Operativnog centra MUP Srbije Granična služba Srbije pridržava se Uredbe o mjerama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 koja je na snazi od 20. decembra do 10. januara. 

“Granica se prelazi onako kako je napisano u Uredbi od A do Š”, kazali su iz Operativnog centra MUP Srbije za Patriu.

Pometnja je nastala kada je Granična policija Srbije 21.12. u 12:50 sati obavijestila GP BiH da je došlo do izmjene odluke Vlade Srbije tako da državljani BiH iz entiteta Republika Srpska mogu ući u Srbiju bez PCR testa s tim da moraju ići u izolaciju 10 dana i moraju navesti tačnu adresu na kojoj će boraviti tokom izolacije. Ta informacija je dostavljena u sjedište GP BiH, a direktor GP BiH Zoran Galić naložio je poduzimanje mjera kako bi se razriješila nedoumica koja je stvorena u javnosti. Granična policija BiH zatražila je od MUP Srbije pojašnjenje o ulasku svih bh. državljana u Srbiju, odnosno da li ima nekih promjena u odnosu na objavljenu Uredbu.

U članu 4. Uredbe navodi se:

„Državljanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji, kao i članovima diplomatsko-konzularnog osoblja i članovima njihovih porodica, pri ulasku u Republiku Srbiju, a koji ne posjeduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno ulaze u Republiku Srbiju, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata, određuje se mjera karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana. 
Mjera iz stava 2. ovog člana prestaje da važi ako lice kome je određena u periodu trajanja mjere dobije negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 izdat od strane referentne laboratorije u Republici Srbiji“, navodi se.  

Nakon razgovora člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića stvari su se dodatno zakomplicirale. Komšić je potvrdio kako je Vučić negirao da je promijenjena odluka Srbije u vezi Republike Srpske kao i da bi ta uredba uskoro trebala biti ukinuta za sve državljanje BiH. 

Related posts

Sud BiH od Srbije zatražio da preuzme krivično gonjenje Višnje Aćimović

Urednik BiH Info Desk

Hrvati se uprkos pandemiji koronavirusa i dalje iseljavaju u Njemačku

Urednik BiH Info Desk

(Video) U Petrinji stradalo je jedno dijete, srušene kuće, ljudi na ulicama…

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment