Regija

Hrvatska: Zabilježeni novi zemljotresi

Novi zemljotres zatresao je Hrvatsku u 9:21 sati, objavio je  “EMSC” koji prati posljednje seizmološke aktivnosti u svijetu.

Prema podacima ove stranice, zemljotres je bio snage 4 stepena po Richterovoj skali.

Epicentar je bio jugozapadno od Siska na dubini od dva kilometra.

Ovo je posljednji u nizu potresa koji su pogodili ovo područje, nakon što je jučer Petrinju razorio snažan zemljotres snage 6,3 stepeni po Richteru.

Podsjećamo, u ranim jutarnjim satima dva zemljotresa ponovo su pogodila Hrvatsku, javila je jutros Evropska mediteranska seizmološka služba. Epicentar potresa bio je na području Petrinje. Prema navodima u saopštenju, prvi potres bio je u 6.16 sati jačine 4,6 Richterove skale, potom je uslijedio još jedan od 4,8 stepeni.

Hrvatski mediji navode da se rano jutros osjetio još jedan potres od 3,9 stepeni Richterove skale.

Tlo u Hrvatskoj se ne smiruje

Hrvatsku je jučer pogodio snažan potres. Seizmografi su u 12,19 sati zabilježili razoran potres s epicentrom pet kilometara jugozapadno od Petrinje na dubini od 11.5 kilometara.

Magnituda potresa iznosila je 6.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VIII-IX stupnjeva EMS ljestvice. U vremenu od 12,23 do 12,58 sati zaredao se najveći broj naknadnih potresa, čak 10 – magnituda većih od 3 po Richteru.

Nakon tog potresa, uslijedilo je mnoštvo slabijih, a svi potresi imali su epicentar kod Petrinje i okolice, javljaju hrvatski mediji.

Poginulo najmanje sedam osoba

Poginulo je najmanje sedam osoba. To je broj koji je potvrđen, a nije isključeno da se naknadno otkrije još žrtava.

Među poginulima su 12-godišnja djevojčica u Petrinji, 20-godišnji mladić iz jedne kuće, djed iz druge te otac i sin iz iste kuće u Majskim Poljanama kod Gline, izjavila je dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić.

Naknadno je potvrđeno da je preminula još jedna muška osoba u Majskim Poljanama. Nakon sedam sati potrage pronađeno je tijelo muškarca koji je stradao pod ruševinama crkve u Žažini.

Najmanje šest osoba je teško ozlijeđeno i 20 lakše, objavio je MUP.

Među sedam poginulih su dva policajca.

BHDINFODESK

Related posts

U Sloveniji uhapšen vozač iz BiH: U skrivenom prostoru prevozio 13 ljudi

Editor

Uskršnja poruka: Snagom vjere nositi se sa strahovima i živjeti nadu

Urednik BiH Info Desk

Od danas u Hrvatskoj obavezno korištenje kratkih svjetala

Editor

Leave a Comment