BiH

Sud BiH / Potvrđena optužnica u predmetu ‘Respiratori’

Optužnica u slučaju “Respiratori” potvrđena je u cijelosti, prema nezvaničnim informacijama sa Suda Bosne i Hercegovine, prenosi portal Radiosarajevo.ba.

Optužnica je potvrđena protiv svih optuženih, kao i pravnog lica.

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 4. decembra je podiglo optužnicu protiv slijedećih osoba, kao i pravne osobeFadil Novalić,  Fahrudin Solak,  Fikret Hodžić,  „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, Jelka Milićević.

Sud BiH je vratio optužnicu Tužilaštvu BiH na doradu, a nakon što je Tužilaštvo to učinilo Sud BiH potvrdio je optužnicu u ovom slučaju.
 
Kako je navedeno u optužnici Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžić, kao i pravnoj osobi  “F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, stavlja se na teret da su počinili kaznena djela: Udruživanje radi činjena kaznenih djela iz članka 249. KZBiH, a u vezi sa kaznenim djelima: Zlouporaba položaja ili ovlasti, iz članka 383. KZ FBiH, Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, iz članka 219. KZBiH, Pranje novca, iz članka 209. KZBiH, Krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, iz članka 261.KZ FBiH, Krivotvorenje službene isprave, iz članka 389. KZ FBiH, Povreda obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijiskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, iz članka. 262. KZ RS.

Optuženoj Jelki Milićević se stavlja na teret da je počinila kazneno djelo Nesavjestan rad u službi iz članka 387. KZ FBiH.
 
“Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000,00 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000,00 KM za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Optuženom Fadilu Novaliću se stavlja na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv korona virusa. U tom su se planu u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba „F. H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica. Ova udružena skupina potom je nabavila 100 komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti Covid-19, usljed čega je po budžet Federacije BiH nastupila imovinska šteta i omogućeno sticanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podijeljenja između pripadnika udružene skupine.
 
Optužena Jelka Milićević, tereti se da je počinila kazneno djelo nesavjestan rad u službi jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice”, naveli su iz Tužilaštva BiH. 

Link: Sud BiH /Potvrđena optužnica u predmetu ‘Respiratori’ / Radio Sarajevo

Related posts

Elmira Sefo iz Stoca prva je žrtva snažnog zemljotresa koji je sinoć potresao Bosnu i Hercegovinu

Urednik BiH Info Desk

BiH: 5.902 učenika manje ove školske godine upisano u odnosu na prošlu

Urednik BiH Info Desk

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo 51 civila na području Bosanske Krupe 1992. godine

Editor

Leave a Comment