BiH

Sud BiH: Podignuta optužnica protiv sedam Srba zbog ratnih zločina u Donjem Vakufu

banner

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv: Šatara Jovana, rođenog 1957. godine u Travniku, državljanin BiH, Savkovića Boška, rođenog 1956. godine u Šipovu, državljanin BiH, Šišić Sekule, rođenog 1945. godine u Donjem Vakufu, državljanin BiH, Tanasić Nenada, rođenog 1967. godine u Donjem Vakufu, državljanin BiH, ranije osuđivan za kaznena djela ratnog zločina, Bilić Boška, rođenog 1956. godine u Donjem Vakufu, državljanin BiH, Balaban Zdravka, rođen 1955. godine u Travniku, državljanin BiH, Ilić Jordana, rođenog 1962. godine u Bugojnu, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini i širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih formacija, na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine, počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. Kaznenog zakona BiH.

Oni se terete da su u svojstvu komandira, načelnika i pripadnika policije i vojske, sudjelovali u nezakonitom zatočenju u nekoliko objekata, oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja tjelesnih i duševnih ozljeda, mučenje na izrazito ponižavajuće načine, što je rezultiralo smrću više osoba, te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim ozljedama kod većeg broja zatočenih osoba.

Optuženi se terete i za prisilno odvođenje više osoba u nepoznatom pravcu, kojima se od tada gubi svaki trag. Također, optuženi Ilić se tereti i za silovanje i seksualno zlostavljanje jedne žrtve, nad kojom je počinjeno višestruko silovanje i zlostavljanje, prilikom čega je u jednom navratu bilo prisutno i njezino malodobno dijete.

Navode optužnice Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 84 svjedoka, među kojima i svjedoka sa određenim mjerama zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

BIRN

Related posts

Tuzla: Obilježena 28 godišnjica masakra na Kapiji

Urednik BiH Info Desk

Godišnjica stradanja: U Drinu bačeno 3.000 ruža za isto toliko ubijenih Bošnjaka Višegrada

BHD Info Desk Administrator

Miletić pisao Inzku: “Nametnite zakon o negiranja genocida – moj prijedlog je dva puta “rušen” u Domu naroda PSBiH!”

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment