BiH

Sud BiH: Podignuta optužnica protiv sedam Srba zbog ratnih zločina u Donjem Vakufu

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv: Šatara Jovana, rođenog 1957. godine u Travniku, državljanin BiH, Savkovića Boška, rođenog 1956. godine u Šipovu, državljanin BiH, Šišić Sekule, rođenog 1945. godine u Donjem Vakufu, državljanin BiH, Tanasić Nenada, rođenog 1967. godine u Donjem Vakufu, državljanin BiH, ranije osuđivan za kaznena djela ratnog zločina, Bilić Boška, rođenog 1956. godine u Donjem Vakufu, državljanin BiH, Balaban Zdravka, rođen 1955. godine u Travniku, državljanin BiH, Ilić Jordana, rođenog 1962. godine u Bugojnu, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini i širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih formacija, na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine, počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. Kaznenog zakona BiH.

Oni se terete da su u svojstvu komandira, načelnika i pripadnika policije i vojske, sudjelovali u nezakonitom zatočenju u nekoliko objekata, oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja tjelesnih i duševnih ozljeda, mučenje na izrazito ponižavajuće načine, što je rezultiralo smrću više osoba, te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim ozljedama kod većeg broja zatočenih osoba.

Optuženi se terete i za prisilno odvođenje više osoba u nepoznatom pravcu, kojima se od tada gubi svaki trag. Također, optuženi Ilić se tereti i za silovanje i seksualno zlostavljanje jedne žrtve, nad kojom je počinjeno višestruko silovanje i zlostavljanje, prilikom čega je u jednom navratu bilo prisutno i njezino malodobno dijete.

Navode optužnice Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 84 svjedoka, među kojima i svjedoka sa određenim mjerama zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

BIRN

Related posts

Optužnica protiv pripadnika četničkog “Ravnogorskog pokreta”

Urednik BiH Info Desk

Uoči 20. protesta, Muriz Memić poziva građane da dođu i podrže ih

Editor

Brexit i BiH: Ništa od ukidanja viza za bosanskohercegovačke državljane

Editor

Leave a Comment