Izbori BiH

Potvrđeni rezultati izbora: Ovo su novi vijećnici u Gradskom vijeću Grada Mostara

banner

Centralna izborna komisija BiH donijela je danas odluku o potvrđivanju i objavljivanju izbornih rezultata za Gradsko vijeće Grada Mostara. Ova odluka, koja stupa na snagu danom donošenja, uslijedila je nakon što je danas Sud BiH odbio kao neosnovane tri žalbe (SDPBiH, Naša stranka i Platforma za progres) za ponovno brojanje glasova na biračkim mjestima. 

Za ovu odluku glasalo je šest članova CIK-a, dok je Vlado Rogić bio protiv. Rogić je podsjetio da je tražio po službenoj dužnosti ponovno brojanje na biračkim mjestima u Izbornoj jedinici Jug, ali CIK nije tada krajem decembra usvojio njegov prijedlog.

– Ovo je nelogično i nedosljedno. Mogli su se potvrditi ovi rezultati, a za Izbornu jedinicu Jug naknadno – kazao je Rogić dodajući da se trebala sačekati odluka Tužilaštva HNK koje vodi istrage ili ponoviti izbore u ovoj izbornoj jedinici.

Izborna jedinica Jug daje dva vijećnika.

Od 35 mandata u Gradskom vijeću, HDZBiH je osvojio 13 mandata, Koalicija za Mostar 11 mandata, BH Blok 6 mandata, HRS 3 mandata, Prva mostarska partija 1 mandat i “Ostajte ovdje” 1 mandat.

Osvojeni mandati po izbornim jedinicama:

Gradska izborna jednica – HDZBiH 5 mandata, Koalicija za Mostar 4 mandata, BH Blok 2 mandata, HRS 1 mandat, “Ostajte ovdje” 1 mandat,

Izborna jedinica Zapad – HDZBIH 2 mandata, HRS 1 mandat, BH Blok 1 mandat,

Izborna jedinica Stari Grad – Koalicija za Mostar 2 mandata, BH Blok 2 mandata, Prva mostarska partija 1 mandat,

Izborna jednica Sjever – Koalicija za Mostar 2 mandata,

Izborna jedinica Jugozapad – HDZBIH 5 mandata, HRS 1, BH Blok1

Izborna jedinica Jugoistok – Koalicija za Mostar 2 mandata.

Izborna jedinica Jug – 1 mandat i Koalicija za Mostar 1 mandat.

Nakon 12 godina Grad Mostar dobija Gradsko vijeće u kojem će sjediti:

HDZBiH – Mario Kordić, Goran Bošnjak, Radmila Komadina, Miroslav Grubišić, Miljana Kovačević, Damir Šunjić, Tomislav Primorac, Ivan Zelenika, Marko Novak, Stanko Ćosić, Antonio Zelenika, Snježana Brkić, Kažimir Milićević

Koalicija za Mostar – Zlatko Guzin, Nataša Jekić, Salem Marić, Anel Kljako, Adil Šuta, Haris Nazdraić, Adem Macić, Mirza Drežnjak, Ibro Husnić, Jasmin Pandur, Alis Čolaković.

BH Blok – Arman Zalihić, Adela Gosto, Lamija Vinković-Duranović, Irma Baralija, Sanel Žuljević, Boško Ćavar.

HRS – Slaven Bevanda, Vesna Šunjić, Slaven Raguž

“Ostajte ovdje” – Velibor Milivojević

Prva mostarska partija – Nazif Derviškadić

U Mostaru se gradonačelnik ne bira direktno, već će ga birati vijećnici nakon konstituiranja novog saziva Gradskog vijeća.

Za izbor novog gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 vijećnika. Ako nakon dva izborna kruga niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 vijećnika.

U slučaju da u posljednjem krugu dva preostala kandidata dobiju isti broj glasova gradonačelnik će postati mlađi kandidat.

Lokalni izbori u Mostaru održani su nakon 12 godina, 20. decembra prošle godine.

Pravo glasa na izborima u Mostaru imala su prema podacima iz Centralnog biračkog spiska 100.864 birača, a njih 52.890 izašlo je na izbore. Mostarci su glasali na 150 biračkih mjesta. U Gradsko vijeće Grada Mostara bira se 35 vijećnika i to u gradskoj izbornoj jedinici koja obuhvata cijelo područje grada 13 i u šest izbornih jedinica gradskog područja još 22 vijećnika. Glasalo se za 22 političke stranke, 4 nezavisna kandidata, 4 koalicije i i jednu listu nezavisnih kandidata, ukupno 370 kandidata.

Autor: E. Latif / Faktor

Faktor | Nakon 12 godina: Ovo su imena novih vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostara

Related posts

Glasanje poštom iz Australije: Diskriminacija na djelu

BHD Info Desk Administrator

SDP BiH: Isključit ćemo sve pojedince u slučaju potvrde navoda o izbornoj prevari u Srebrenici

Editor

NAŠ GLAS ZA BOLJE SUTRA PROTIV DEJTONSKOG TOTALITARIZMA

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment