BiH

Sarajevo: Ukrajinski ambasador zatražio hitno izuzimanje ikone

banner

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, danas je, 26. januara 2021. godine, primila u posjetu ambasadora Ukrajine za Bosnu i Hercegovinu Vasilja Kiriliča.

Na sastanku je razgovarano o brojnim temama i pitanjima, te je iskazana opredijeljenost za unapređenje odnosa između dvije zemlje u različitim oblastima. Ministrica Turković i ambasador Kirilič su se usaglasili da je važno što prije rasvijetliti slučaj koji se odnosi na ikonu, koja je 14. decembra 2020. godine uručena ministru vanjskih poslova Ruske Federacije.

Ambasador je naglasio da Ukrajina nikada nije dala dozvolu za izvoz ikone iz ove zemlje, te da ovaj predmet predstavlja kulturnu vrijednost od državnog značaja. Ambasador zahtijeva da predmet bude izuzet od strane nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini, te traži da se omogući dolazak ukrajinskih eksperata, koji bi zajedno sa ekspertima iz Bosne i Hercegovine, utvrdili sve okolnosti vezane za ikonu.

Ministrica Turković je upoznala ambasadora o koracima koji su poduzeti nakon note koju je Ambasada Ukrajine uputila Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, te o postupanju bosanskohercegovačkog pravosuđa u ovom slučaju. Obzirom da je cijela situacija opteretila odnose naše zemlje i Ukrajine, ministrica Turković je izrazila nadu da će nadležne institucije u narednom periodu što prije riješiti ovaj slučaj.

Na sastanku je razgovarano i o slučaju bh. pilota Samira Beganovića iz Cazina, koji je poginuo 1. augusta 1994. godine u rejonu Plitvičkih jezera kada je oboren ukrajinski avion. Ministrica je kazala da je naša zemlja izuzetno zainteresovana da se pronađu posmrtni ostaci Beganovića koji se, prema posljednjim informacijama, nalaze u Ukrajini. Ambasador Kirilič je kazao da je već obavljen razgovor u nadležnom ministarstvu u Ukrajini, te da postoji radni odbor koji radi na ovom pitanju. Naglasio je da proces otežava činjenica da se događaj desio prije više od 25 godina.

Ministrica i ambasador su naglasili da je izuzetno važno nastaviti unapređivati bilateralne odnose, a u tom kontekstu je istaknuta važnost otvaranja DKP-a naše zemlje u Ukrajini.
Istaknuta je i potreba organizovanja sastanka koji bi utvrdio strateške pravce u saradnji u oblasti ekonomije, ali i potpisivanja nekoliko sporazuma između dvije zemlje, čija bi realizacija unaprijedila odnose između Bosne i Hercegovine i Ukrajine.

MVP BiH

Related posts

Memorijalni centar Srebrenica postavio online aplikaciju za pretrage 6.671 ukopanih u Potočarima

Urednik BiH Info Desk

Nevakcinisani iz Bosne i Hercegovine mogu putovati u ove države

Editor

Premijer FBiH Nermin Nikšić odgovorio ambasadorici Izraela: Garantujem Vam da će nadležni organi ispitati legalnost poslovnih “pothvata” gospodina Kabirija 

Editor

Leave a Comment