Moj stav

Inzko uputio pismo NSRS-u: Poništite odlikovanja koja ste dali ratnim zločincima

banner

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko uputio je pismo rukovodstvu Skupštine entiteta Republika Srpska i predsjednicima svih klubova u NSRS-u u kojem traže da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je NSRS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

“Dana 24. oktobra 2016. godine, organizacioni odbor koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije 25. godina od postojanja i rada Narodne skupštine RS-a dodijelio je posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima, a upravo ste ih Vi u svojstvu predsjednika NSRS-a uručili. Među nagrađenima bili su i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi Prvog Predsjedništva RS-a, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, čiji su postupci tokom orižanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje. Kao što vam je poznato, Karadžić, Krajišnik i Plavšić su osuđeni za ratne zločine od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju”, stoji u pismu.

Kako se navodi, “veličanje ratnih zločinaca, uključujući i veličanje u formi u kojoj smo svjedočili 24. oktobra 2016. godine, direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve”.

“Na koncu, njime se destabilizuje region i ugrožavaju izgledi za pomirenje u BiH”, naveo je Inzko.

Kako je kazao, uklanjanje ploče osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića sa prostorija Studentskog doma na Palama bio je prvi korak u pravom smjeru.

“Time se stvara izvanredna prilika da NSRS sa Vama na čelu nastavi tim putem kako bi pokazala poliitčku zrelost, moralnu odgovornost i umjerenost prema budućnosti, time što ćete oduzeti povelje s odlikovanjima dodijeljenje osuđenim ratnim zločincima Karadžiću, Krajišniku i Plavšićki, čime biste se Vi lično i institucija koja se nalazi pod Vašim vodstvom stavili na pravu stranu historije. Vama i NSRS-u dajem rok od tri mjeseca, do kraja aprila 2021. godine”, naveo je Inzko u pismu Čubriloviću.

OHR
OHR

Related posts

OBILJEŽAVANJE 103. GODIŠNJICE GENOCIDA NAD AZERBEJDŽANCIMA

BHD Info Desk Administrator

Zemlje regiona: Prof. dr. sc. Ivan Đikić tvrdi da nije riječ o drugom valu pandemije, već o …

BHD Info Desk Administrator

DUBIČKA MOČVARA

Leave a Comment