Dopunske škole

Njemačka: Čestitke aktivistima i aktivistkinjama BiH u dijaspori koji rade na očuvanju maternjeg jezika

banner

Povodom 21. februara – Međunarodnog dana maternjeg jezika, Savez dopunskih škola Bosne i Hercegovine u dijaspori, sa sjedištem u Njemačkoj, u Stuttgartu, upućuje čestitke i izražava zahvalnost svim volonterima/volonterkama, nastavnicima/nastavnicama, koordinatorima/koordinatoricama, kulturnim i prosvjetnim radnicima/radnicama i aktivistima/aktivistkinjama Bosne i Hercegovine u dijaspori, posebno u SR Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Švicarskoj, Danskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Austriji, Italiji, Turskoj, Holandiji, Belgiji, Norveškoj, Kanadi, Australiji, Kataru i SAD-u koji ulažu ogromne napore da mladi i djeca građana i građanki BiH u svijetu ne zaborave svoj maternji jezik. Ujedno, iz Saveza još jednom apeluju na nadležne u Bosni i Hercegovini da regulišu oblast dopunskog obrazovanja na maternjem jeziku za djecu građana/građanki BiH u dijaspori koja su izložena ubrzanoj asimilaciji

.-Asimilacija građana/građanki BiH u dijaspori u strana društva, posebno mladih i djece uveliko je u toku i prijeti da izgubimo cijele generacije mladih naraštaja. Da bismo opstali kao narodi i sačuvali veze sa domovinom – Bosnom i Hercegovinom, ma gdje u svijetu živjeli, naša moralna obaveza je da sačuvamo svoj maternji jezik, vjeru, običaje i kulturu.

Jedan od načina za to su i dopunske škole BiH u svijetu na maternjem bosanskom jeziku i kulturne djelatnosti bh. asocijacija koje ćemo nastaviti podržavati, u okviru svojih mogućnosti, ali, bez adekvatnog uključivanja države u regulisanje ove oblasti, nije moguće postići bolje rezultate. Posebno u zemljama u kojima dopunsko obrazovanje na maternjem jeziku nije integrisano u domaći obrazovni sistem i u kojima sve zavisi od samoorganizovanja naših građana – kažu iz Saveza dopunskih škola BiH.

Nastava u dopunskim školama BiH u SR Njemačkoj i većini drugih evropskih zemalja odvija se prema planu, programu i udžbenicima MCP-a BiH, a izvodi je nastavni kadar koji već živi u Njemačkoj.

– Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, apelujemo na naše građane i građanke u dijaspori, nemojte ostati po strani, nemojte zatvarati oči pred asimilacijom, nemojte se pravdati lošim odnosom države prema dijaspori, nemojte se hvaliti što ste loš prevodilac u razgovoru svoje djece i svojih roditelja, učinite ono što je do vas – upišite djecu u bosanske dopunske škole, uključite se u projekat očuvanja maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti! Jer, ako nestane naš jezik – nestat će i naš narod – poručuju iz Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine.

Haris Halilović

Related posts

Gdje se bosanski čita i piše, tu Bosna diše!

Editor

Harun Osmanović izradio prvi bh. mikrokontroler, uskoro i platforma za hardverski inženjering

Urednik BiH Info Desk

Savez dopunskih škola Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj: Konkurs za najbolje literarne i likovne radove učenika

Editor

Leave a Comment