Izbor urednika Pogledi

Britanski magazin „Ekonomist“: Bosna i Hercegovina na korak od autoritarnog režima

Da je u BiH demokratija teško dostižan ideal govori istraživanje poznatog evropskog magazina „Ekonomist“. Osim što je najgore plasirana zemlja u regionu, te što je na samom začelju, Bosnu i Hercegovinu samo korak dijeli i od autoritarnog režima. 

U BiH odavno ne stanuje demokratija. Potvrđuju to i podaci britanskog magazina „Ekonomist“. Od 167 analiziranih država, BiH zauzela je 101. mjesto. Nalazi se u grupi država sa „hibridnim režimom“ kojeg karakterišu izborne neplavilnosti, korupcija, zavisno pravosuđe, politička nekultura, nedostatak vladavine prava.

„Ovo nije demokratija, ovo je samo nasilje u BiH. Bitno da ima razumijevanja, sloboda govora, a sad šta je demokratija za nekoga zavisi od svakog pojedinca. Demokratije slabo ima, svako gleda sebe, sebe hvali, a druge negiraju“, ističu građani. 

U BiH skoro da ne postoji oblast koja nije uređena zakonom, međutim osnovni problem zbog kojeg dolazi do narušavanja demokratije leži u njegovoj primjeni. Iz Institucije Ombudsmena za ljudska prava ističu da bi se u rješavanje pomenutog problema trebala uključiti prije svega akademska zajednica, zatim nevladin sektor, te novinari.

„Izuzetno dobre zakone imamo. Rijetko koja zemlja ima Krivične zakonike kao mi, ne samo Krivične zakonike nego i niz drugih zakona. Gdje škripi? Pa škripi u primjeni. Koga treba prozvati? Ministarstvo unutrašnjih poslova, policijske, bezbjednosne agencije, Tužilaštva, glavne službe za revizije, nadležne organe. Tu je problem“, ističe omNa listi indeksa demokratije bolje su rangirane zemlje regiona.

Na 35. mjestu je Slovenija, 59. Hrvatska, dok je Srbija na 66. mjestu. A od BiH, bolju poziciju, osim pomenutih država, zauzele su i Zambija, Uganda, Gvatemala, Kenija.

Patria

Related posts

Eldin Elezović najbolji magistrant na Gradskom Univerzitetu New Yorka

Urednik BiH Info Desk

Danas Fahrudin Radončić podnosi ostavku na mjesto ministra sigurnosti BiH?

Urednik BiH Info Desk

Izvještaj Stejt departmenta za Bosnu i Hercegovinu: Podmićivanje je normalna pojava na svim nivoima visokoobrazovnog sistema u državi

Leave a Comment