BiH dijaspora Izbor urednika

Institut za istraživanje genocida Kanada: Gospođo Marić, Bošnjaci nisu izmislili sami sebe

banner

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} najoštrije odbacuje i osuđuje izjavu gospođe Ivane Marić, kandidatkinja za dogradonačelnicu Sarajeva u kojoj je između ostalih anticivilizacijskih, dehumanizirajučih izjava rekla “Bošnjaci – to je nešto novo što su oni izmislili…”. Ne želeći ulaziti u bilo kakvu raspravu sa gospođom Marić ističemo sljedeće.Bošnjaci su drevni, evropski narod sa višegodišnjom vlastitom historijom, kulturom, tradicijom, duhovnosti, bosanskim jezikom i svojom državom, Bosnom i Hercegovinom. Ove historijske činjenice niko ne može pobiti. Onaj ko to radi pobija vlastitog sebe.

Bošnjaci su prvi narod u Evropi koji je digao svog glas za zaštitu Jevreja pred nacističkim zločinima. Svjedoče tome bošnjačke rezolucije iz 1941. godine, kao prvi antifašistički dokumenti u Evropi.
U Bosni i Hercegovini se uutar antibosanske koalicije  kontinuirano zabranjuje pravo Bošnjacima na maternji jezik i nacionalnu tradiciju. I to se toleriše. U vremenu rastuće antibosanske koalicije, u vremenu kada se bosanaskohercegovački politički faktor sve slabije suprostavlja udruženim i organizovanim napadima na državu, u vremenu slabe bosanskohercegovačke diplomatije koja u najvažnijim svijetskim političkim centrima ima antibosanske diplomate, sloboda bošnjačkog naroda i bosanskohercegovačke države se brani historijskim činjenicama i bošnjačkom, evropskom narodu i  pravosnažnim presudama međunarodnih sudova koje su presudile agresiju i genocid na državu Bosnu i Hercegovinu, članicu UN, te moralnom snagom Armije Republike Bosne i Hercegovine koja je odbranila bošnjački narod i svoju bosanskohercegovačku državu i kojoj se zbog toga svijet divio. To su najbolje brane atnibosšnjačkom i antibosanskom djelovanju i ponižavanju žrtava agresije i genocida. Odbranjena sloboda države Bošnjaka i Bosne i Hercegovine je tako omeđena historijskim činjenicama i  pravosnažnim presudama največih pravnih autoriteta u svijetu i herojskom borbom Armije Bosne i Hercegovine koja je odbranila bosanskohercegovačku zemlju, odbranila slobodu, čast i obraz Bošnjaka i svih iskrenih Bosanaca i Hercegovaca. Ove dvije konstante bošnjačke i bosanskohercegovačke slobode i opstojnosti države, njenog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političkog subjektiviteta se veoma malo koriste u borbi protiv udružene antibosanske koalicije. Ne može se sa smetlišta historije iskopati progres, ako istina i pravda izgube, ako mržnja pobjedi ljubav, ako nada izgubi od beznađa.
Gospođa Marić svojim neljudskim izjavama je pokušala poniziti bošnjački narod. Takva osoba ne zaslušuje časnu funkcije dogradonačelnice grada Sarajeva koga su Bošnjaci zajedno sa drugim patriotima odbranili od agresora.


Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore organizira panel diskusiju na temu “Važnost političkog aktivizma dijaspore”

Editor

Bosanskohercegovačka dijaspora daje podršku porodicama Memić i Dragičević u njihovoj borbi za pravdu

‘Zavolio sam Split, a i on je mene!’: šjor Meho, rođeni Sarajlija koji već 50 godina ima ‘biznis’ na Pazaru, oduševi sve koji ga upoznaju, a da vidite tek kakvu su mu počast dali navijači Želje na utakmici s Hajdukom…

Leave a Comment