Zanimljivosti

Bijeli golub ponovo (ne)leti 311: MI O PROŠLOSTI, NORVEŽANI O BUDUĆNOSTI

banner

Piše: Sead Hambiralović 

Dobio link vladine stranice da će u Norveškoj uskoro biti završen Dječiji plan saobračaja. Na fotosu ministar ovog resora sa uramljenim nagradjenim crtežom. Nedavno pisao i- (in)direktno tiče.

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/barnas-transportplan-kommer-snart-med-god-hjelp-fra-over-400-barn/id2815305/

Daleko smo mi od toga da „stižemo“ misliti o budućnosti. U „prošlosti“ najdalje su odmakle prekodrinske komšije- najavljeno da će „država“ pisati udžbenika istorije. Kao do sada nije i može biti „problem“ bliža- (in)direktno tiče moga rodnog grada koji je stradao prije Srebrenice. Oslobodjen/okupiran od njihovih paravojnih jedinica i kako izvrdati onolike zločine nad civilima i pljačku?! Makar fusnotu, sušta istina da je Zvornik prvi etnički očišćen i opština sa najbrojnijim masovnim grobnicama..!

To sa norveškom djecom za BiH i region je naučna fantastika. I koja koicidencija: 1997. animirao škole Tuzlanskog kantona da se urade „Dječije zastave“. Sjajno ispalo, obišle nekoliko zemalja, plus „uklapalo“ u scenografije programa GljiveMira. U Örebru štampana razglednica- sada na „tanjiru“ prilika za mnogo važnije! Uz to „prikačio“ još ponešto i poslao pismo namjere. Odužilo sa odgovorom, makar elementarno: „Hvala, javićemo se uskoro“. Ili: „Žao nam je, nismo zainteresovani…“

Neka ide pod uzgred budi rečeno. Ništa novo- uz sve ostalo zagrdjeno, uključujući i „perfomans“ oko poklonjenih vakcina.


Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje. Prenose Fb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK, portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na oko 90 mail adresa.

Related posts

Nestor Jevtić alijas Nestor El Maestro: Srbin koji se malo stidi što je Srbin

Hrvatski portali prenose Hininu vijest o učitelju koji je osvojio svjetsku nagradu, nitko ne piše da je franjevac

BHD Info Desk Administrator

Gdje sve bh. carinici pronalaze drogu?

Leave a Comment